ROOTSY SUMMER FEST 24

Tre dagar med utsökt musik, god mat och dryck och goda vänner på Hwitan i Falkenberg, vid Ätrans strand. En annorlunda festival, långt ifrån rockfestivalernas gyttjebad och dåliga snabbmat. I stället erbjuds hantverksöl, vintagebutik, food trucks, skiv- och bokbutik, konst och annat som förgyller livet. Du kan se och höra alla artister utan stress och hinner dessutom prata med gamla och nya vänner. På söndag blir det ”brunch” enligt amerikansk modell mellan 12 och 17, med fantastisk livemusik och man kan ju alltid hoppas att det finns pannkakor med lönnsirap att köpa.

”Early bird” biljetten för alla tre dagar kostar endast 1145:- alltså under 400: per dag.

 

FOY VANCE

Foy Vance är en nordirländsk singer-songwriter som släpper musik på Ed Sheerans Gingerbread Man Records. Hans låtar har figurerat i mängder av olika filmer och TV-serier, och fortsätter att beröra och förföra lyssnare världen över. Karriären började 2007 med albumet Hope, men det var i och med 2013 års Joy of Nothing som det verkligen började ta fart. Förra året firade albumet tio år, vilket firades med släppet av Joy of Nothing (Live From Belfast) som visade upp Vances enorma livekvaliteter.

Hitlåten "Guiding Lights" var ett samarbete med  Ed Sheeran och inför tioårsfirandet släpptes en All Star version där även Elton John och Keith Urban medverkade. Megahiten "She Burns" från 2016 har idag över 60 miljoner streams på Spotify!

 

JESPER LINDELL & THE BRUNNSVIK SOUNDS with BRUNNSVIK HORNS

Sommaren 2019 stod Jesper och bandet på Rootsy Summer Fests scen för första gången och sedan dess har de gått igenom inspelningar, pandemi och en massa turnéer och spelningar. Under hela resan har Falkenberg varit lite av navet för denna enorma satsning. Jesper och hans band har hela tiden återvänt till Falkenberg och bland annat gjort flera redan smått legendariska framträdanden på Rootsy Summer Fest. Med sin blåssektion Brunnsvik Horns i ryggen och extra boost till deras redan fantastiska liveshow har man avslutat söndagen 2022 och fredagen 2023. 2024 är det dags för bandet att äntligen få runda av lördagen med det nya hyllade albumet Before the Sun i ryggen. Detta blir den enda konserten med blåssektion på hela våren och sommaren!

Albumet är ett riktigt genombrott för Jesper och bandet här hemma i Sverige. Skivan ligger fast förankrat på topp 5 på albumlistan och ännu högre på vinyllistan. Och vågorna sköljer över hela Europa med sanslösa recensioner och ända till USA, som bandet planerar besöka för en första turné i september. Men först Falkenberg och Rootsy Summer Fest! 

 

BONNIE BISHOP

Bonnie Bishop är en själfull sångare och låtskrivare som med självklarhet och pondus rör sig i gränslandet mellan country, americana och southern soul. För några år sedan träffade hon en kollega och livskamrat i den irländske sångaren Foy Vance och sedan dess har de turnerat tillsammans och jobbat i inspelningsstudion. Resultatet blev Bonnies kommande album “What If None Of This Is Real?", som släpps hösten 2024.

Bonnie har turnerat i Rootsyland flera gånger och hon framträdde även med framgång på Rootsy Summer Fest 2022. Så vi är många som hälsar Bonnie Bishop välkommen åter!

 

H. SELF

Henric Hammarbäck har alltid varit country. Som H. Self djupdyker artisten i den amerikanska låtskrivartraditionen, förankrar den i gråslagen svensk vardag och frammanar stora känslospel ur koncist berättande och musikalisk hantverksskicklighet. Men när han nu valt att översätta denna låtskrivartradition till svenska är resultatet sensationellt. Låtar som "Maggie Brown" och "Tjaboggie" är klockrena och har redan gjort att intresset kring H. Self är rekordstort. 

Hammarbäcks kvaliteter som låtskrivare har genererat samarbeten med framlyfta akter som David Ritschard och Daniel Hollow, men det är som sin alldeles egen röst som han har sitt forte. Långt bort från offensiva marknadsföringskampanjer har H. Self över två fullängdsalbum vunnit en hängiven lyssnarskara blott genom att låta musiken tala. Om något är det ett bevis på genomslagskraften och slitstyrkan i hans uttryck.

Vi är stolta och glada att hälsa H. Self välkommen till Rootsy Summer Fest 2024!

 

DYLAN LEBLANC

Med sitt senaste album "Coyote" befäste Dylan LeBlanc med eftertryck sin position som en av vår tids stora rockpoeter. En sångare med en röst som går raka vägen in i själen och låtar som på ett mirakulöst sätt kombinerar djup och substans med omedelbara, catchy melodier. I december 2023 gjorde LeBlanc en succéartad Skandinavien-turné och i sommar samlar han ihop sitt band igen för en efterlängtad uppföljare, inkluderat Rootsy Summer Fest. Välkommen tillbaka, Dylan!

 

EMILY NENNI

Emily Nenni flyttade till Nashville och tänkte sig en karriär som låtskrivare och inte som artist. Men så blev det inte. Efter några gästspel på småklubbar spred sig ryktet om Emily och idag är hon ett hett namn i country-huvudstaden. Hennes sound är djupt rotat i klassisk honky-tonk country kryddad med soul och rock ‘n’ roll. Hennes sånger handlar om det verkliga livet med hårt arbete, hjärtesorg, passion, sorg och glädje. Vi är stolta och glada att vi lyckats locka Emily Nenni till Rootsyland och Rootsy Summer Fest!

 

VINCENT NEIL EMERSON

Vincent Neil Emerson hyllar, vårdar och förnyar Texas singer/songwriter-tradition. Han axlar arvet efter hjältar som Townes Van Zandt, Guy Clark, och Steve Earle samtidigt som han skapar något alldeles nytt och eget.

Hans debutalbum "Fried Chicken and Evil Women" från 2019 visade att han studerat och lärt sig hantverket av mästarna, men på 2021 års kritikerrosade uppföljare "Vincent Neil Emerson" tog han steget fullt ut och framstår som en av vår tids stora sångpoeter och berättare. Nya plattan är producerad av ingen mindre än Shooter Jennings och knyter på ett elegant sätt ihop singer/songwriter-traditionen med ett rocksound. 

Vincent Neil Emerson skulle vara med på Rootsy Summer Fest 2022, men fick ställa in på grund av sjukdom. Men nu kan vi äntligen med glädje hälsa Vincent Neil Emerson välkommen till Rootsy Summer Fest 2024!

 

KASSI VALAZZA

Kassi Valazza har numera sin bas i Portland, Oregon, men hennes sånger hämtar allt som oftast sin inspiration från uppväxten i Arizona med dess öppna vidder. Mörka historier från den vilda västern kombineras med en fin balansgång mellan melankolisk country och psychedelia. Och Kassis sång matchar den musikaliska inramningen perfekt. Debutalbumet "Dear Dead Days" kom 2019 och fick strålande kritik och i maj 2023 kom uppföljaren "Kassi Valazza Knows Nothing". Ett mycket starkt album som slår fast att Kassi Valazza är ny stjärna på americana-himlen. Vi är så glada att kunna välkomna Kassi tillbaka till Rootsy Summer Fest!

 

TEDDY AND THE ROUGH RIDERS

Teddy and the Rough Riders turnerade i Skandinavien i januari/februari 2023 och mötte en entusiastisk publik. När de nu återvänder till ett sommar-Sverige kommer de att få ett varmt mottagande från gamla och nya fans.

Teddy and the Rough Riders är allt man kan önska sig av US underground rock, country och gränslös 70-tals rock n roll i en enda salig röra. Ett klassiskt amerikanskt rotrockband, helt enkelt. De har inte uppfunnit countryrock; de är countryrock. Musik i rakt nedstigande led från Flying Burrito Brothers, The Band och New Riders of the Purple Sage med inslag från Hoyt Axton, JJ Cale och Dough Sahm.

Bland Teddy and the Rough Riders fans hittar man till exempel Jack White och Margo Price, som också producerade deras senaste album.

 

KATIE PRUITT

När Katie Pruitt gästade Sverige sommaren 2022, var det kanske många som inte kände till hennes musik och artisteri. Nu, två år senare, återvänder hon med ett nytt starkt album i bagaget och med all den pondus och scennärvaro som kommer av idogt turnerande. Välkommen tillbaka, Katie Pruitt!

Katie Pruitt är född och uppvuxen utanför Atlanta, Georgia, och har fått sin beskärda del av bigotteriet och fördomarna i den kristna södern. Som öppet gay i en oförstående och många gånger oförlåtande omgivning, har hon råkat ut för mer skit än någon människa skulle behöva. Nu har hon lämnat Georgia, flyttat till Nashville och kommit ut som en starkare person som inte tvekar att vara sig själv. Och material till gripande sånger saknar hon sannerligen inte. Hennes första album "Expectations" släpptes 2019 och hyllades i amerikansk press, där hon jämfördes med storheter som Sheryl Crow och Jason Isbell. Nyligen kom uppföljaren "Mantras", en platta som tillsammans med ett massivt turnerande kommer att etablera Katie Pruitt som ett stort namn.

 

THE HANGING STARS

The Hanging Stars rör sig i ett musikaliskt landskap av tidig folkpop a la The Byrds med stänk av country, psykedelika och skön stämsång. Beachwood Sparks skulle också kunna fungera som jämförelse. Ett kosmiskt country folk band med andra ord. En blandning av pastoral engelsk folkmusik och americana. En gemytlig kombination av Kaliforniens soldränkta öknar och norra Londons gråa skyar. För The Hanging Stars är ett band med England som hemadress. Och i sommar återvänder The Hanging Stars med svenska sångaren och låtskrivare Richard Olson äntligen till Skandinavien, och Rootsy Summer Fest!

Visa mer
Visa mindre
Box
Box
Box
Box
Box
Box

TIDIGARE ROOTSY FESTIVALER

FWF24-A3_full schedule
RWF23-Poster_Lineup_72
RSF-2021
RSF-2019
RRR-2017
RRR-2015
RRR-2014