John Doyle

John Doyle

Den Irländska musikern John Doyle är hett efterfrågad som studiomusiker och bland arrangörer. Han är oerhört begåvad och välsignad med musiköra och en rytmkänsla och har till synes en ändlös ström av magi i sitt spel, komponerande och artisteri. John Doyle har etablerat sig som en av den mest mångsidiga, kreativa och produktiva röster inom den folkmusikaliska och irländska musikgenren.

1994 tog John Doyle sin briljanta och innovativa spelstil till den framväxande irländska supergruppen Solas, som snart tog den keltiska musik- och folkmusikvärlden med storm. Under senare år har han uppträtt som solist och spelat in två soloalbum, inklusive Wayward Son, som The Irish Edition hyllar som "en utmanare till Årets album” John har blivit en mycket eftertraktad ackompanjatör och musiker för artister som Joan Baez, Eileen Ivers, Tim O'Brien, Linda Thompson, Seamus Egan, Alison Brown och Kate Rusby. John har utvecklat övertygande duo föreställningar, först med fiol Liz Carroll och mer nyligen med SOLAS sångaren Karan Casey. Deras nya CD är Exiles Return.

John kommer från en musikalisk familj i Dublin och var sexton när han för första gången turnerade med Chanting House, en grupp som han bildade med Susan McKeown och som så småningom involverade så stora musiker som Seamus Egan, Eileen Ivers, Donogh Hennessy och Brian Doyle. Den mycket inflytelserika gruppen Solas fanns kvar och de insåg att deras framgång till stor del berodde på Johns kraftfulla rytmiska gitarr. Som medlem i Solas spelade John internationellt för utsålda hus och medverkade på många tv- och radioprogram. Som en del av den kritikerrosade gruppen har han också fått en Grammynominering.

Doyle on guitar has risen to a level occupied by him alone. No one in Irish traditional music is a better guitarist than him right now.

Av Earle Hitchener, The Wall Street Journal and The Irish Echo (formerly)

Hemsida

 

Video