Jonny Fritz

Jonny Fritz

JONNY FRITZ + JOSHUA HEDLEY TILL SKANDINAVIEN I APRIL!

Efter enträgna försök har vi lyckats och är så uppspelta att vi inte kan sitta still! En av de coolaste katterna inom den nya tidens countrymusik - den excentriske Jonny Fritz! - är bokad för en bunt utvalda Skandinavien-datum i Rootsy-regi. I bagaget har han sin senaste hyllade fullängdare "Sweet creep" som producerades av Jim James från My Morning Jacket och med all rätta anses tillhöra gräddan bland fjolårets albumskörd inom genren. Som sällskap på turnén tar han dessutom med sig vapendragaren Joshua Hedley både som kompmusiker och öppningsakt, tillika en av de vassaste sångarna och låtskrivarna i Nashville just nu.

Countrymusikens historia är fylld av karaktärer. Det är nämligen en tradition som i mångt och mycket handlar om att visa världen hur man gör saker lite annorlunda. Johnny Paycheck, David Allan Coe, Roger Miller, Billy Joe Shaver - egensinniga men respekterade artister som inte försökt efterlikna någon eller något utan som trots att det kanske egentligen inte borde ha gått lyckades slå sig fram och etablera sig mycket starkt, tack vare att de var/är just så pass starka karaktärer.

Det är i den traditionen som Jonny Fritz verkar. Och för att förstå hans musik och musikaliska vision är det nog viktigt att känna till detta. I den nutida countryn - om man med det begreppet menar artister som är i ropet på grund av vad de presterar i nutid, inte vad de gjorde på sextio-eller sjuttiotalet - finns det nämligen inte särskilt många karaktärer, bara vad som framstår som en svallvåg av artister som tycks ha stöpts i samma form. Jonny Fritz är en motvikt. Eller ett motgift, om man så vill.

Han föddes i Montana, växte upp i Esmont, Virginia och har genom sin karriär trots uppförsbackarna hållit sig närmast ständigt väsentlig, skrivit musik som utan undantag känns angelägen och sakta men säkert byggt upp den respekt som han idag åtnjuter från sina genrefränder. Trots den vitalitet och det utåtagerande som blivit närmast synonymt med hans namn - inte minst de år då han lystrade till pseudonymen Jonny Corndawg - skriver han musik om de små och till synes obetydliga stunderna i livet, och får dem att framstå som det mest angelägna som finns. Det är nästan som att han skriver anspråkslös musik som är så medvetet anspråkslös att den ändå tar anspråk på hela din uppmärksamhet.

Givetvis hjälper det för en sådan artist att ha Jim James från My Morning Jacket i producentstolen när man spelar in en ny skiva. Nog för att "Dad country" från 2013 var en fantastisk fullängdare, men det är med "Sweet creep" (som släpptes i höstas) som Jonny Fritz visar sitt verkliga geni. Skivan är en starkt skinande juvel i det tysta, en blivande klassiker fylld av ärlig indiecountry utan stora gester, men med oerhört stort hjärta. Jim James öra för det udda och fingertoppskänsla för quirkiness löper som en röd tråd genom de 11 sångerna, där Fritz sjunger om allt från akuthem för hundar ("Chihuahua rescue"), nedgångna hotell i Music City ("Stadium Inn") och om sitt fluktuerande behov av att hela tiden vara på väg någon annanstans i den makalöst fina "I love leaving". Även om det kan tyckas lättvindigt så är Jonny Fritz observerande lyrik inte på något sätt en ploj, utan snarare det egna bevåg (återigen: att inte göra som andra) på vilket han konstaterar att hemlandets befolkning blivit så överstimulerad att det vackra i att se varje dag gry nu har ersatts helt av tokiga memes och virala videoklipp. Vilket framstår som såväl allvarligt som sorgligt ifall man tillåter sig själv att fundera djupare på saken. Jonny Fritz finns här för att visa oss att det finns något annat att fokusera energin på, innan den tar slut.

Folk tyr sig till countrymusikens karaktärer inte enbart för musiken, utan också för att hitta en legendstatus och ett showmanship som går utanpå allt annat. Som springer i cirklar runt konventionerna. Jonny Fritz är vår tids "go to guy" för just detta. Han är en mycket speciell artist som vi behöver i det mycket speciella tidevarv vi alla är en del av.

För intervjuförfrågningar kontakta:
Daniel Josefsson
Rootsy Music AB
+46 (0) 761 171027
http://www.rootsymusic.se