Luke Winslow-King

Luke Winslow-King

LUKE WINSLOW-KING TILL SKANDINAVIEN I JUNI!

Den ansedda webbtidskriften American Songwriter skrev så här om Luke Winslow-King: "A respected musicologist of American roots." Det var i dess recension av senaste skivan "I'm glad trouble don't last always" som släpptes i fjol, hans femte totalt varav tredje på kultetiketten Bloodshot Records.
Huvudet på spiken, tveklöst. Är det något som denne New Orleans-baserade multiinstrumentalist gjort sig både känd och erkänd för borde det vara hans enorma nyfikenhet i att utforska genrernas historia, få dem att blandas och slingra sig runt varandra och mynna ut i en tonkonst som han är tveklöst ensam om. Ett slags uppstyrt sammelsurium (på det bra sättet) av jazz, delta blues, ragtime och "pre-war" amerikansk folk, vilket förstås hade blivit lite väl navelskådande ifall inte alltsammans presenterats i en modern och välproducerad skrud och med ett oerhört starkt låtskrivande i förgrunden. Det är lättlyssnad musik, men på samma gång utmanande och våghalsig.
Bara några månader efter dess hyllade release kommer han nu, för allra första gången, till Skandinavien.

Att Luke Winslow-King hamnade i New Orleans - en stad som kommit att färga varenda gen i honom - var ursprungligen faktiskt en slump. På hösten 2002 när han fortfarande var blott 19 år hoppade han av skolan för att åka på turné tvärsöver USA och spela Woody Guthrie-covers i en show kallad "From California to the New York Island". På sitt turnéstopp i just NOLA fick bandet såväl sin turnébuss som alla sina instrument stulna, varpå de fann sig helt enkelt strandade. Under den tiden förälskade sig Luke Winslow-King så pass gruvligt i New Orleans att han helt enkelt flyttade dit, och började snart att spela flitigt på klubbar och gator tillsammans med andra visionära musiker som "Washboard Chaz" Leary, George Porter Jr,, Roberto Luti och The Loose Marbles Jazz Band.
Året efter tillbringade han i Tjeckien för att studera musik på Charles University i Prag. Han har studerat musiklära ihop med avantgardekompositören "Blue" Gene Tyranny.

Senaste skivan - tidigare nämnda "I'm glad trouble don't last always" - följde kort inpå en separation från hans tidigare fru, och är därför en uppgörelse där han vänder sin hjärtsmärta och desperation till ett inspirerande soundtrack för att ta sig i kragen och fortsätta framåt. Arbetet med skivan blev hans eget sätt att samla ihop motgångarna och använda dem som en hävstång för att ta sig framåt, och till följd därav såväl avskalat sentimentalt som högljutt och elektroniskt. På det sättet är "I'm glad trouble don't last always" för Luke Winslow-King vad "Rumours" var för Fleetwood Mac eller "Blue" för Joni Mitchell - ett renande sätt att hantera hjärtesorg efter att ett förhållande fallit i spillror.

Det är självfallet på tiden att Luke Winslow-King kommer till Skandinavien, och vi är glada och stolta över att det äntligen händer i juni. Missa honom inte!