Whitney Rose

Whitney Rose

WHITNEY ROSE TILL SKANDINAVIEN!

Framtiden för Whitney Rose är så ljus att man blir bländad. I april och maj kommer den 30-åriga countrysångerskan och stilikonen på en nästan månadslång turné med fullt band i Skandinavien. Inte mindre än 21 spelningar blir det, och med fler på ingång.

"…a Canadian crooner rooted in the vintage charm of the genre's golden years"
- Rolling Stone

Kanadensiskan Whitney Rose har toppat laget. Inte nog med att hon fick gedigen hjälp av självaste Raul Malo (The Mavericks) för att producera ett av fjolårets mest omistliga countrypopalbum "Heartbreaker of the year", nu har hon dessutom kontrakterat sig till Six Shooter Records (samma skivbolag som gjorde ett minst sagt gediget jobb med att lansera Sam Outlaw) och skrivit distributionsavtal för Europa med Thirty Tigers (Jason Isbell, John Prine, Sturgill Simpson, Lucinda Williams, Ryan Bingham, Parker Millsap, St. Paul & The Broken Bones, John Moreland, med flera).

Och det slutar inte där - på aktuella EP:n "South Texas suite" (ute 27 januari) har hon ett kompband bestående av bland andra pianisten Earl Poole Ball (som spelat med bland andra Gram Parsons, Buck Owens, Marty Robbins och i cirka 20 års tid fast medlem av kompbandet bakom Johnny Cash) och Redd Volkaert som allmänt anses som en av countrygenrens Telecaster-slingers, vilket nog kan intygas av tidigare arbetsgivaren Merle Haggard, bland många andra.

"A sultry country classicist with a tremble in her voice, Whitney Rose is partial to the magisterial gestures of the 1950s and 1960s"
New York Times

Nu är Whitney förvisso inte i något skriande behov av att bli uppbackad av namndroppning, snarare står hon starkt förankrad på egna ben någonstans i mitten av korsvägarna där bokstavstrogen honky tonk möter 60-talsdoftande vintagepop. Kanske är hon en modern Loretta Lynn, den nya tidens Patsy Cline eller en kommande arvtagare till Dolly Parton. Klart är i alla fall att hennes nyligen företagna flytt till Texas har renodlat sitt uttryck, finslipat formen och är redo att ta över världen.

Rootsy Music är naturligtvis mer än lovligt stolta över att ha Whitneys förtroende att stå värd för de skandinaviska spelningarna. Det här blir en "jag var där"-turné av rang, sanna våra ord.

Eller varför inte helt enkelt ta tidningen Guitar World på orden: "Rose skillfully delivers classic country magic."