Aaron Lee Tasjan

Aaron Lee Tasjan

Aaron Lee Tasjan är het. Så het att han kanske är den mest hypade av artister som kommer i den flod av unga musikbegåvningar som väljer att uttrycka sig inom det vi kallar Americana-musik. Bl.a. har Fredrik Virtanen hyllat Tasjan vid upprepade tillfällen i Aftonbladet.
"Han är en perfekt stilist och makalös gitarrist. Jag är så glad. Det finns en klar möjlighet att Aaron Lee Tasjkins är ett geni" utbrast Virtanen i en av flera hyllande krönikor. Den unge och alltid till synes alltid spelsugne hippien från East Nashville har med sina två hyllade skivor och en oemotståndlig charm snabbt parkerat sig på de tunga musikredaktionernas skivspelare och listor över favoriter. Rootsy Music är så klart oerhört stolta att kunna presentera hans första turné i Skandinavien!

"Vi har att göra med en synnerligen kompetent rock- och countryarkeolog som studerat de gamla mästarna och redan tagit examen, 29 år gammal" skriver Virtanen vidare och det är bara att hålla med. Ibland känns det som att resa i hela den amerikanska musikskatten när man lyssnar på Tasjans musik. Det haglar av referenser till de största ikonerna när man lyssnar på eller läser om Tasjan. Tom Petty, Randy Newman, Harry Nilsson, Guy Clark, Gram Parsons, The Rolling Stones, The Allman Brothers osv. osv. Men mest av allt kanske Tasjan är en annan americana-hippies okrönta arvinge? Todd Snider ande känns ofta närvarande när man lyssnar på Tasjans låtar. Inte för att båda har boat in sig i det bohemiska East Nashville utan mer att båda verkar ha en naturlig eklektisk inställning till musiken och en värme och självdistanserad humor som man alltför sällan möter.


Tasjans nya skiva "Silver Tears" är släppt på "New West" och är en helt naturlig fortsättning till den hyllade debuten "In The Blazes". Den är producerad av Eli Thomson (Father John Misty's band) och bandet består av Thomson, David Vandervelde, Frank Lenz (Starflyer 59, Richard Swift), Dan Bailey (First Aid Kit), Max Hart (Guster) and Charlie Peterson. Tasjan övergav Nashville för inspelningen och sökte sig bl.a, till Elliot Smiths förra studio New Monkeys i södra Californien. Skivan kommer att släppas i Europa den 6 januari. Uncut utnämner den till "The americana-album of the month" i nästa nummer och strålande recensioner är att vänta från de andra drakarna Mojo och Q. I USA togs "Silver Tears" emot med strålande recensioner och hyllningar i tidningar som New York Times, Wall Street Journal och Rolling Stones Magazine och ligger på årsbästalistor på ansedda medier som American Songwriter Magazine, NPR, The Tennessean och Glide.

"Han är en perfekt stilist och makalös gitarrist. Jag är så glad. Det finns en klar möjlighet att Aaron Lee Tasjan är ett geni."

Av Fredrik Virtanen – Aftonbladet.

"Till att börja med gör vi nog bäst i att konstatera vad Aaron Lee Tasjans album In The Blazes inte är. Det är inte modernt. Det är inte djupt. Det säger inte heller särskilt mycket om samhällets strukturer. Men det svänger! Det svänger … mycket."

Av ⅚ i Gaffa

Konserter Aaron Lee Tasjan 2017

DatumScenFörköp
2017-01-27Katalin, Uppsala
2017-01-28Rootsy Music Konvent, Avesta
2017-01-29Buckley's, Oslo
2017-01-30Moskus, Trondheim
2017-02-01Folk å Rock, Malmö
2017-02-02Pustervik, Göteborg
2017-02-03Tryckhallen, Falkenberg
2017-02-04Scandic, Örebro
2017-02-05Southside Cavern, Stockholm