Arlo Guthrie

Arlo Guthrie

Woody Guthrie hade blivit 100 år den 14 juli 2012. Rootsy har bestämt sig för att inleda jubileumsfirandet med en exklusiv soloturné med Woodys son Arlo Guthrie i Danmark, Norge och Sverige. Det är mycket länge sedan Arlo var här och turnén genomförs på små, intima spelställen.

Är Arlo Guthrie världens mest kända artist som aldrig haft en enda hit?

"Alice´s Restaurant” blev till och med en hyllad långfilm 1969 av regissören Arthur Penn med Arlo i huvudrollen. Och Sveriges Jazzband med Gösta Linderholm fick 1970 en gigantisk hit med svenska mått mätt med sin version ”Brittas restaurang”.

Ja, kanske om hit ska betyda singeletta och en massa radiospelningar. Arlo Guthries låtar har alltid varit för långa, för politiska och aldrig passat i hitformatet. Annars tillhör låtar som den 18 minuter långa verklighetsbaserade ”Alice´s Restaurant Massacree”, ”Coming Into Los Angeles”, som han sjöng på Woodstock-festivalen, och hans version av Steve Goodmans ”City Of New Orleans” den finaste amerikanska musikhistorien.

Arlo Guthrie är som sagt Woody Guthries son. Han beskriver på sin hemsida som att han föddes med gitarren i en hand och munspelet i den andra. I hemmet rörde sig alla stora musiker som Pete Seeger, Leadbelly, Ramblin´Jack Elliott och andra. Redan 1961 gav Arlo sin första egna konsert och som mycket ung i tidigt 1960-tal var han hemtam på alla viktiga scener för dåtidens stora folkmusikboom i New York. Han lyssnade och lärde av artister som Bob Dylan, Joan Baez och Phil Ochs. Han studerade gitarrspelet hos legendarer som Bill Monroe. Han lyssnade på poeter som Allen Ginsberg. Och fram växte egensinniga texter och ett gitarrspel präglat av fingerpicking. Arlo Guthries karriär tog fart 1967 när han 20 år gammal fick ett gigantiskt genombrott vid sidan av alla kommersiella kanaler med ”Alice´s Restaurant Massacree”.

I fem decennier har Arlo Guthrie varvat turnerande och spelande med ett socialt och politiskt engagemang. Hans konserter är happenings med lika mycket humor och berättelser som musik. Bara häromdagen stod han på scenen på Carnegie Hall i New York. Nyligen hörde Arlo Guthrie av sig till Rootsy och sa att han ville ha ett ”Winter Adventure” med små intima solospelningar i Norden. Självklart tycker både Rootsy och Rootsy Live att ett ”Winter Adventure” med Arlo Guthrie är något som bara måste genomföras och med ganska kort varsel så har vi fått ihop en jättefin turné med exklusiva spelställen.


All Over The World

Arlo Guthrie
All Over The World

Buy