Rootsy Summer Fest 2023

Rootsy Summer Fest är tillbaka för fjärde gången! Tre dagar med utsökt musik, god mat och dryck och goda vänner på Hwitan i Falkenberg, vid Ätrans strand. En annorlunda festival, långt ifrån rockfestivalerna gyttjebad och dåliga snabbmat. Du kan se och höra alla artisterna utan stress och hinner dessutom prata med gamla och nya vänner.

Festivalbiljetten för alla tre dagar kostar endast 990:- om du är en "early bird" och köper innan den 2 juni. Alltså bara 330: per dag. Ordinarie pris därefter är 1295:- för tredagars-biljett. Endagarsbiljetter släpps efterhand som programmet blir klart (fre 545:-, lör 595:-, sön 495:-).

Biljetter på Rootsylivefalkenberg.se eller Ticketmaster.

JESPER LINDELL BAND FEAT BRUNNSVIK HORNS
Att offentliggöra Jesper Lindell Band som första namn på Rootsy Summer Fest 23 känns självklart! Det senaste dryga året har Jesper och hans band gått från att vara ett bra lokalt band till att blir ett av Sveriges om inte Europas bästa band. 100 spelningar förra året, utsålda konserter på Pustervik, Nalen och Folk å Rock i år och några stora internationella festivaler har format bandet till en inspirerad och extremt samspelt organism. Spelningen på Rootsy Summer Fest blir den enda med Brunnsvik Horns i sommar. Missa inte!
________________________________________________________________________________
EMILY SCOTT ROBINSON
Förra året gjorde hon succé på Sthlm Americana och vi är stolta och glada att Emily Scott Robinson nu väljer att gästa Rootsy Summer Fest! Den Colorado-baserade sångerskan och låtskrivaren är knuten till salige John Prines etikett Oh Boy och det är knappast någon slump. Hon är en berättare av format och utan tvekan ett av de mest intressanta namnen på dagens country/folk-scen.
__________________________________________________________________________________
ISRAEL NASH

Han har väl egentligen aldrig varit borta från scenen, bara legat lite lågt ett tag. Oavsett, nu är Israel Nash tillbaka med full kraft! Han och bandet kommer till Rootsy Summer Fest med inte mindre än fyra nya album som har släppts eller ska släppas under året - "Moods", "Ozarker", "Sweetheart of the Rodeo" och "Colorwheels". "Ozarker" är huvudnumret i kvartetten och en återgång till den melodiösa heartland-rocken som vi förälskade oss i redan på klassikern "Barn Doors and Concrete Floors".
_________________________________________________________________________________
VIOLET BELL
"One of the best duos working in Americana today" säger tidskriften No Depression och vi säger inte emot! Violet Bell hör till den nya, yngre generationen på den amerikanska folk/americana-scenen. Med Lizzy Ross fantastiska röst i fronten och Omar Ruiz-Lopez på gitarr, fiol och banjo, tänjer Violet Bell på folkmusikens gränser utan att någonsin tappa fotfästet.
_________________________________________________________________________________
CALEB CAUDLE BAND
Caleb Caudle från North Carolina värmde många svenska vinterhjärtan när han turnerade solo här i januari och februari. En lyckad mix av Texas singer/songwriter och folkpoet från Appalacherna. Genom flitigt turnerande och flera hyllade album har han hittat ett alldeles eget tilltal och framstår idag som en av de stora i genren. På mångas begäran återvänder nu Caleb Caudle till Sverige och Rootsy Summer Fest, denna gång i sällskap med sitt förnämliga turnéband.
__________________________________________________________________________________
SCOTT BALLEW
Scott Ballew är en låtskrivare och filmskapare från Austin, Texas. I över 15 år har han jobbat med film vilket så klart satt sin prägel på hans låtskriveri också. Inte minst den dokumentär om kultartisten Terry Allen, som Ballew regisserade. Ballew släppte sitt första album "Talking to the Mountains" 2021, förra året kom uppföljaren "Leisure Rodeo" och i vintras en EP med covers, "Middle Age Crazy". Och tredje albumet "Rio Bravo" är på gång under året. Scott Ballew har hittat en kreativ guldåder. Möt en av Texas mest spännande låtskrivare och sångare på Rootsy Summer Fest 23!
________________________________________________________________________________
JIM LAUDERDALE AND THE GAME CHANGERS
"Jim Lauderdale is a consummate entertainer, a sharp dressed man as well, a terrific songwriter and a great singer."– George Strait
"He's a man of great style, an exceptional songwriter and tremendous singer" – Elvis Costello
Jim Lauderdale, en av americana- och country-musikens giganter, kommer till Rootsy Summer Fest 23! En framgångsrik låtskrivare som levererat åtskilliga country hits åt andra artister men även en stark och mångsidig artist i eget namn. En countrymusikens renässansman och en stor entertainer. Vi är stolta och glada att välkomna Jim Lauderdale and The Game Changers till Rootsy Summer Fest 23!
________________________________________________________________________________
BANDITOS
Det har hänt en hel del med Banditos sedan de var i Skandinavien senast. En av original-medlemmarna har lämnat vilket ledde till att den magnifika sångerskan Mary Beth Richardson tagit ytterligare ett steg fram som bandets enda vokalist. Med senaste plattan »Right On« märks även en spännande musikalisk nyorientering. Basen är fortfarande mustig och soul-mättad sydstatsrock, men nu med inslag av retro-pop. Rakare och enklare melodier och ett sound som ibland nästan får en att tänka på Phil Spector.
Banditos alla fans i Skandinavien har väntat länge och nu är det äntligen dags för ett kärt återseende. I år kommer Banditos till Rootsy Summer Fest!
_______________________________________________________________________________
JOHN HOLM
På sjuttiotalet släppte John Holm tre album som ofta räknas till de bästa som givits ut i Sverige; »Sordin«, »Lagt kort ligger« och »Veckans affärer«. 1975 gjorde han sin första turné och exakt 40 år senare var det dags för den andra. Sen dess har han gjort flera hundra spelningar runt om i Sverige inför fans som tålmodigt väntat på hans comeback. Holms personliga röst och egensinniga texter fortsätter att attrahera lyssnare trots att han inte släppt särskilt många skivor. Senaste året har han varit aktuell med TV-dokumentären »Det finns så många vägar«, en bok om albumet »Sordin« och en låt i TV-serien »Händelser vid vatten«.
Till Rootsy Summer Fest kommer John Holm med fullt band.
________________________________________________________________________________
THE LOCAL HONEYS
The Local Honeys är en duo från östra Kentuckys bergstrakter förvaltar en lång och stolt tradition av radikal folkmusik. Raka och osminkade sånger om folks liv och vedermödor i kolgruvorna och i de små, isolerade bergssamhällena. Sånger fyllda med empati men även humor och kaxig attityd. Vi är väldigt stolta att kunna välkomna The Local Honeys till Rootsy Summer Fest!
__________________________________________________________________________________
ELLES BAILEY
Brittiska Elles Bailey har fått formidabla hyllningar på hemmaplan, både från blues- och americana-världen. Hon har vunnit UK Americana Awards såväl som UK Blues Awards och när man lyssnar på hennes musik känns det helt logiskt. Utgångspunkten ligger någonstans mellan Memphis och Nashville, med låtar hämtade från country och attityd och känsla från soul/blues. Kanske inte ett helt unikt koncept, men det som gör att Elles Bailey sticker ut från mängden är utan tvekan Rösten. Med en kraftfull och samtidigt känslig stämma sjunger hon själfullt och expressivt utan att krångla till det, rakt och okonstlat!
_________________________________________________________________________________
JOHAN AIRIJOKI
Tillsammans med bandet Malmfältens Rockklubb har Johan Airijoki skapat sig ett rykte som en liveakt utöver det vanliga. Svängigt, suggestivt, dynamiskt. Airijoki har länge varit något av en dold skatt, omhuldad av den publik som själva hittat fram till hans låtskrivande. En favorit i de norra delarna av landet som på senare år även säljer ut stora rockklubbar i södra Sverige. Efter en rad album tillsammans med Malmfältens Rockklubb, släppte Johan Airijoki i vintras soloplattan »Gitarrer och Blåjeans«.
_________________________________________________________________________________
WILL HOGE
I över två decennier har Will Hoge varit en fanbärare för klassisk amerikansk heartland rock & roll. Han har mejslat ut sitt alldeles egna 'blue-collar sound' med feta gitarrer, oemotståndliga melodier, southern soul och rootsy energi. Ett sound som inspirerats höjdpunkter ur musikhistorien — slagkraften i Tom Pettys stora låtar; country twang i Buck Owens' röst; den råa och samtidigt coola energin hos Rolling Stones. Men Will Hoges musik är allt annat än nostalgi. Hans förmåga att skriva angelägna och inte sällan politiskt laddade texter gör honom i högsta grad relevant här och nu.
______________________________________________________________________________
KELSEY WALDON
Kelsey Waldon flyttade till Nashville från Kentuckys landsbygd, slutförde sina college-studier och därefter var det bara musik som gällde. Hon skivdebuterade 2014, uppföljaren kom två år senare och hela tiden turnerade Kelsey och hennes band så mycket som möjligt. 2018 öppnade hon några konserter för John Prine och resultatet blev att han bestämde sig för att knyta henne till sitt skivbolag Oh Boy Records. 2019 släpptes albumet »White Noise, White Lines«, som hyllades av en enig kritikerkår, bland annat utnämnde Rolling Stone »Kentucky, 1988« till årets bästa countrylåt! Och uppföljaren »No Regular Dog« (2022) befäste med eftertryck Kelsey Waldons position som en av de bästa inom dagens singer/songwriter-country.
_______________________________________________________________________________
JACKSON SCRIBNER
Jackson Scribner är född och uppvuxen i Texas med allt vad det innebär av musikalisk skolning. Från barnsben fick han lära sig spela gitarr och det dröjde inte länge innan han utvecklade sin talang till att även skriva låtar. Och vilka låtar det blivit. Känsloladdade, poetiska sånger i en form som närmast kan beskrivas som indie-folkrock. 2021 släppte Jackson sitt kritikerrosade album och året därpå gjorde han sin första turné i Rootsyland. Nu kommer han tillbaka som gäst på Rootsy Summer Fest, efterlängtad av många!
________________________________________________________________________________
RYAN ADAMS TRIBUTE MED JOHAN ÖRJANSSON
Rootsy Musics VD Björn Pettersson:

»På Rootsy Winter Fest i februari gjorde Jesper Lindell & His Band en makalös och väldigt uppskattad hyllningskonsert till The Band. Det var Rootsys sätt att visa vår respekt och kärlek till Americana-musikens moderskepp och outtömliga inspirationskälla.

På Rootsy Summer Fest har vi valt att lyfta fram och hylla Ryan Adams låtar och musik. Falkenbergs egen Americana-Star Johan Örjansson och hans grymma lokala band har fått uppdraget att välja och sålla bland hitsen och ge oss en oförglömlig upplevelse. Ingen, jag menar verkligen... INGEN i Sverige är mer lämpad för uppgiften och klär bättre i just den kostymen. Johan har alltid varit influerad av Ryan Adams musik och är fortfarande ett stort fan. Och Johans varma souliga röst är verkligen som gjord för just den här låtskatten.

Ryan Adams är inte lika ikonisk som The Band. Men jag står för tesen att han har större faktisk påverkan för hur Americanan låter och kanske ännu viktigare vilka kvalitéer låtarna måste ha för att nå ut bredare och vara en musik för alla. Americana som genre-namn tog på något sätt upp stafettpinnen från det man på sent 80-tal och in på 90-talet kallade Alt. Country. Ryan Adams har nog ytterst ofrivilligt burit facklan för genrens stora genomslag och succé. Ryan startade som karismatisk sångare och låtskrivare i det då lilla men idag kultförklarade barbandet Whiskeytown, fortsatte vidare med de två redan klassiska soloalbumen Heartbreaker och Gold. Som sen dess följts upp med ett friskt flöde av spetsiga album, oftast med sitt kompband Cardinals vid sin sida. Ryan Adams har helt enkelt satt ribban och standarden för vad som är en hittig och jäkligt bra americana-låt i den nya tiden. Men också visat att man inte behöver följa en musikalisk mall inom genren. Hans stora fanskara har troget följt honom genom alla olika faser och projekt. Jag vågar påstå att Ryan Adams som bäst är den enda av dagens artister som man kan sätta i samma liga som läromästare som Tom Petty och Bruce Springsteen.

Första reaktionen när jag kom med idén att göra en Ryan Adams-tribute var att det nog är för känsligt. För Ryan Adams är vad man kallar cancelled. När Me Too briserade med full kraft var Ryan Adams en av alla som fastnade med sina kändis-fingrar i syltburken. Ryan hade helt enkelt betett sig som ett svin mot folk generellt, men mot tjejer i synnerhet. Han blev med all rätt nerplockad från tronen som Americana-musikens okrönte konung och hamnade i ett extra kallt kylskåp. För mig som följt och älskat Ryan Adams musik ända sedan starten, men samtidigt lika konsekvent ogillat hans arroganta och ofta odrägliga attityd till folk, fans och journalister, kom det inte som någon överraskning. Ryan Adams fall från tronen var högt och sällan har jag sett någon falla så hårt. Men han har rest sig nyktrat till och faktiskt bett om ursäkt. Ryan Adams har fortsatt att spela och skriva och gav genom hela pandemin konserter via sina sociala medier för de fans som troget stod kvar.

31 år som vårdare på en stor riksanstalt har gett mig en del nyttiga insikter. Insikter som faktiskt även är användbara inom mitt parallella liv i musikens tjänst. En förutsättning för att kunna göra ett gott jobb på anstalt, och faktiskt även kunna trivas i en miljö där man dagligen möter människor som gjort vidriga och till synes oförlåtliga handlingar, är att utveckla förmågan att skilja på sak och person. Om Rootsy på något sätt utstrålar annat än att vi är missionerande musikgalningar, hoppas jag att det är att vi står för mer än bara kärlek till musiken. För oss och för den samling eldsjälar som gör jobbet åt oss därute är kärleken till musiken en förlängning av kärleken till människor, ett rättvisepatos och genuin humanism. Någon kanske tänker, varför Ryan Adams, varför inte någon annan bra artist som inte betett sig illa? Svaret blir att likt The Band för sin tid, är Ryan Adams den störste i sin tid inom sin stil. Och det är rimligt att hylla hans musik just därför.

Så med det sagt. Vi ber inte om ursäkt för att vi lyfter fram och hyllar Ryan Adams musik på 2023 års upplaga av Rootsy Summer Fest. Tvärtom, vi kan knappt vänta på att få höra Johan Örjansson slita hjärtat ur kroppen när han sjunger 16 Days, Come Pick Me Up, My Sweet Carolina eller vilka tidlösa klassiker han kommer välja att tolka. För likt The Band är det svåra inte att välja låtar, utan att välja bort!«

// Björn

Konserter Rootsy Summer Fest 23

DatumScenFörköp
2023-08-18Hwitan, FalkenbergFörköp
2023-08-19Hwitan, FalkenbergFörköp
2023-08-20Hwitan, FalkenbergFörköp