Jesper Lindell

Jesper Lindell

Jesper Lindell är inne i en intensiv artonmånaders-period med en rad singlar och inte mindre än två album. I januari 22 släpps albumet "Twilights" med en catchy hybrid av blue eyed soul och jordnära klassisk rock, som övertygar stort och som utan tvekan ger mersmak. Låtarna på »Twilights« är skrivna av Jesper, med undantag för Band-covern som gett plattas sitt namn, och inspelade med turnébandet i egna studion, belägen på klassisk folkrörelse-mark i Brunnsvik utanför Ludvika. Och äntligen ska Jesper Lindell Band ge sig ut och spela sin musik live igen!

Jesper Lindells debutsingel »Moving Slow« från 2017 blev en omedelbar framgång (guldplatta!) och har idag streamats nästan fem miljoner gånger. Med denna singel och den därpå följande EPn etablerades även Jespers samarbete med First Aid Kit-familjen, ett samarbete som fortsatte med First Aid Kits hyllade Leonard Cohen-hyllning på Dramaten, nu aktuell på skiva.

Efter diverse skivbolagsproblem kom det hyllade debutalbumet »Everyday Dreams« kom 2019 och innehåll bland annat radiofavoriterna »Whatever Happens« och »Stormy Waters«. Albumet släpptes även internationellt och fick bland annat lysande kritik i amerikansk media.

Jesper åkte hem till Ludvika, repade ihop sitt band och hösten 2019 och våren 2020 var avsatta för turnerande. Men så blev det inte. Pandemi och vacklande hälsa satte stopp för planerna. Men istället för att deppa ihop omvandlade Jesper motgångarna till en enorm kreativ energi. Han skrev mängder av starka låtar, sökte nya sound och arrangemang tillsammans med sitt väl sammansvetsade band och började spela in. Allt trots en allvarlig njursjukdom.

Samma vecka som »Leave A Light On« släpps får Jesper en ny njure av sin pappa. En bra vecka för Jesper Lindell!

Efter de stora framgångarna med debutsingeln "Moving Slow" (i skrivande stund nära 5 miljoner streams på Spotify) var det meningen att karriären skulle rulla på. Jespers enorma talang skulle få blomma ut och drömmen om att få ut och spela och bygga sin publik uppfyllas. Men så blev det inte. Första albumet "Everyday Dreams" spelades in men refuserades av stora skivbolaget, trots att flera av låtarna senare blev radiohits. Men genom envishet och beslutsamhet började situationen så småningom ordna upp sig. Med ett nytt amerikanskt skivbolag i ryggen släpptes skivan internationellt och fick strålande recensioner. Men när de omfattande turnéerna som bokats äntligen skulle sättas i verket, kom pandemin och lade locket på för obestämd tid. Som om det inte vore nog konstaterades det att Jespers medfödda njursjukdom hastigt förvärrats och en lång period av dialys och väntan på transplantation inleddes,

Man hör ofta hur berättelser och påståenden om att musik och sånger kan ha en starkt helande kraft och till och med vara en livlina för många människor genom jobbiga perioder och situationer. Det som till slut höll Jesper Lindell uppe under denna tuffa och mörka period var musiken. Han skrev låtar som aldrig förr och så småningom kunde han och bandet även börja spela in. Resultatet blev en rad enormt starka låtar, med delvis ny musikalisk inriktning. De tidigare soulinfluenserna har mött "classic rock" och någon sorts ur-americana. Många tusen timmars lyssning och studerande av ikoner och förebilder som Bob Dylan, The Band, Van Morrison med flera, har satt ärliga avtryck i attityd och inställning till inspelning och sound. Det senaste årets erfarenheter har fått Jesper att inse artistens kanske viktigaste uppdrag och gärning: Att förstå tyngden i att få dela med sig av sina känslor och erfarenheter för att beröra och samtidigt lyfta lyssnaren.

Jesper har idag pappa Anders ena njure inopererad i sin 28-åriga kropp. Båda har hälsan men är fortfarande under återhämtning och rehabilitering och har en bit kvar till fornstora dagars kraft och lyster.

"Väntan verkar ha gjort gott. Produktionerna är större och frodigare, Jesper
Lindell lever ut med större självklarhet, samtidigt finns ett djupare lugn där
det behövs".

Av Dagens Nyheter

"Jesper Lindell kanske är en av vår moderna tids mest solklara stjärnskott."

Av Gaffa

"…skapar ett alldeles särskilt universum att infinna sig i. Jag kan inte låta
bli att drömma mig bort till en varm veranda och kvällsdopp när jag lyssnar
på musiken."

Av Nöjesguiden

"Det sitter i rösten: en innerlighet som inte går att blunda för, en
påträngande röstklang som tvingar dig att ta ställning, ett vokalt
självförtroende som tillåter producenten att emellanåt hålla resten av
musiken i bakgrunden"

Av Sydsvenskan

Konserter The Twilights Tour

DatumScenFörköp
2022-03-22Brunnsvik Sounds Studio, Ludvika
2022-03-24Kalles krog, PiteåFörköp
2022-03-25Kulturens Hus, LuleåFörköp
2022-03-26Klubb Berlin, Umeå
2022-04-01Tryckhallen, FalkenbergFörköp
2022-04-02Fjording 2022, HaldenFörköp
2022-04-05Klubb Uffe/Katalin, UppsalaFörköp
2022-04-13Kafé Smedjan, NorrtäljeFörköp
2022-04-14Folkets Hus, ÄlmhultFörköp
2022-04-16Broken Dreams, BorlängeFörköp
2022-04-20Beta, KöpenhamnFörköp
2022-04-21Dexter, OdenseFörköp
2022-04-22Tobakken, EsbjergFörköp
2022-04-23Sønderborghus, SønderborgFörköp
2022-04-28Folk å Rock, MalmöFörköp
2022-04-29Plan B, TranåsFörköp
2022-04-30Garage, HöganäsFörköp
2022-05-04Schreibers garage, ÖrebroFörköp
2022-05-05Krøsset, OsloFörköp
2022-05-06Arnemoen, RingebuFörköp
2022-05-07Gloppen Hotell, SandaneFörköp