Shaye Zadravec

Shaye Zadravec

Inom americana-musiken är det kombinationen sångare och låtskrivare som smäller högst. Möjligen kan man tillåta sig en och annan cover, mest som en artig bugning till kollegor och förebilder, men huvudprincipen är att man ska skriva sina låtar själv. Så finns det undantag. Kanadensiska sångerska Shaye Zadravec är ett sådant. Det händer att hon skriver låtar själv, men primärt är hon Sångerska. Hon har förmågan att hitta låtar, ibland bortglömda eller förbisedda, och göra nytappningar som får dem att låta som etablerade klassiker. Och hon gör varje låt hon tar sig an till sin egen, utan märkbar ansträngning. Det är inga åthävor, ingen uppvisning i sångteknik. Bara innerligt, inkännande och varmt personligt.

Shaye Zadravec debuterade med EP:n »Norway« 2018. Inför inspelningen av den blev Shay introducerad till den norska musikern och producenten Göran Grini (Chip Taylor, Paal Flaata, Hege Brynildsen med flera). Samarbetet och resultatet av samarbetet blev magiskt och när det var dags att spela in ett album var det en självklarhet att flyga över Göran till Kanada för att producera. Hösten 2020 kom debutalbumet »Now and Then« med sånger skrivna av bland andra Jay Farrar, Paul Westerberg, Jesse Winchester och Lynn Miles. En platta som fått strålande kritik i Europa och hemma i Kanada.

We're talking about a completely sensational singing talent. The world, and we, will hear more, much more of Shaye Zadravec.

Av Tom Skjeklesaether, Klassekampen