William Crighton

William Crighton

Det börjar med rösten. Det är den som fångar in, snärjer, förtrollar. Rösten tillhör William Crighton. En av de mest fängslande personerna i den nya vågen av artister att komma ur samma bördiga landskap, musikaliskt, som Nick Cave, Tom Waits och föralldel kultbandet Gun Club.

Energin, nerven, tilltalet och texterna. Alla har de samma starka element av hjärteblod, smärta och en droppe hopp. William Crighton är personlig. Han sjunger för DIG. Han berättar med sin innerligt speciella röst. Om saker och händelser som annars skulle varit utom räckhåll. För hans texter griper tag. Och han skriver om den Australiska sångboken. Från grunden.

Det är långt till poppig glättighet och lättsam underhållning. Crightons låtskatt ger blodsmak i munnen och väcker en massa malande tankar. Tankar om Himmel och Helvete, om vår korta tid på jorden, om livet och döden. Om kärlek och rädslor. På det där bra sättet som bara äkta vara kan göra.

Hans första , självbetitlade, album landade hos oss 2016. Nu följer han upp med alldeles färska "Empire" en mäktig platta, ett evangelium av melodier och spännande berättelser.

Han sjunger om Djävulen. Han sjunger om Jesus. Balansen mellan det goda och den alltid närvarande ondskan. Men det är ingen dyster artist som kommer till Norden i höst. Snarare en budbärare. Med budskapet att det finns hopp för oss alla så länge artister som mr Crighton kan turnera över hela planeten. (Och han är inte ljusår från en annan Rootsy-favorit, The White Buffalo, rösten och innerligheten är inte det enda de har gemensamt).

Familjemannen Crighton har sin enastående hustru Julianne med i produktionen. Och inte sällan i intervjuer, citerar han sin unge son. Även det är ett jordat element som gör honom nästan unik i sitt sätt att hantera sin talang. Som en väckelsepredikant tar han sig an sin musik och ger låtarna liv.

En mycket intressant och enastående berörande artist från New South Wales är det vi kommer få möta. Live är han både ljus och skugga. Ingen lämnas oberörd av hans framträdanden. Mötet med honom kommer bli spännande och om hans redan starka rykte ens till hälften stämmer, kommer det talas länge efteråt om hans konserter hos oss.

I said earlier that Empire is my favourite Australian album of the year thus far but I think that may be underselling it. This is the best album I've heard this year, from anywhere."

Av Dave Faulkner (Hoodoo Gurus), The Saturday Paper

Konserter William Crighton Scandinavian tour 2018

DatumScenFörköp
2018-08-28Klubb Uffe, Uppsala
2018-08-29Lasse i Parken, Stockholm
2018-08-30Hotel Hulingen, Hultsfred
2018-08-31Folk å Rock, Malmö
2018-09-01Tryckhallen, Falkenberg
2018-09-02Emmas Lada, Eksjö
2018-09-03Immanuelskyrkan, Halmstad
2018-09-04Grunerlökka Bryggerhus, Oslo
2018-09-05Moskus, Trondheim
2018-09-06Q Bar, Sundsvall
2018-09-07KulFabriken, Norrtälje