Dylan Earl

Dylan Earl

Dylan Earl må ha en stor Stetsonhatt och en tjusig mustasch, och hans smäktande röst i de lugnare balladerna kan lätt lura en att tro att det här är en supertraditonalist från den djupaste Södern.

Dylan Earl föddes under George H.W Bush presidentperiod, i augusti 1989. Samma dag som den första privatägda Delta II-raketen i världen skickade upp en satellit i omloppsbana.
Inte för att det har något med nånting att göra, men kanske.

För i Lake Charles, Louisiana, föddes han, killen som nu kommer till Sverige på turné, en tvättäkta Cajun i själ och hjärta och med sin mammas Texas-rötter från andra sidan Sabine River, inbäddat i sitt DNA.

Efter de två ödesdigra orkanerna `Katrina`och `Rita`, tvingades Dylan och hans familj starta om på nytt, och numera är det The Ozark Mountains i Arkansas, som är hans hem.

Och det är en majestätisk låtskatt han redan hunnit med att spela in, Dylan.

Värmande old school country, med mycket känsla inspirerad av artister som George Jones, Merle Haggard, och absolut Dolly Parton.

Två av hans favoritband är Drive-by Truckers, och kanske lite mer oväntat, men icke desto mindre imponerande, Thin Lizzy.

Albumet "New Country to be" är lika mycket hans musikaliska hjärteblod som ett utropstecken.

Urvattningen av den Amerikanska countryn med artister som massproduceras under fabriksliknande omständigheter, `bro - country`och pop-country, är ett hot mot den amerikanska countryns själ och tradition, enligt Dylan Earl.

Ur den aspekten är hela albumet en motståndsrörelse. Han, och många av hans samtida Americana och country-artister, vill ta tillbaka countryn. Vårda den i sin tappning och ge den den respekt som den förtjänar.

Med sig på turnén har han sina vänner och medmusikanter Dick Darden och Chris Wood, två slipade, proffsiga musikanter, men som också vet hur man har en ölskummande helkväll. Han kallar dem sitt "powerhouse of a rhytm-section". Trummor och bas som skapar det välbehövligt tajta driv en turnerande musiker, långt hemifrån behöver för att skapa ett bekvämt ryggstöd att luta sig emot

Han må ha en stor Stetsonhatt och en tjusig mustasch, och hans smäktande röst i de lugnare balladerna kan lätt lura en att tro att det här är en supertraditonalist från den djupaste Södern. Live ger han en upplevelse som slår omkull utanpåverket och golvar med sina, ibland bitska texter, och ett helt annat tryck i låtarna än vi invaggas att tro på debutplattan.

Och den där satelliten, den snurrar däruppe, i det stora mörka där ingen kan höra dig skrika. Och Delta II raketen, från året då herr Earl föddes, ska i år göra sin 100 ´e och sista färd. Samtidigt som Dylans karriär tar fart och allting han tar sig för pekar väldigt rakt uppåt.