Dimpker Brothers

Välkommen till Deathless. En plats eller ett tillstånd, välj själv. Termen härstammar från den tyske filosofen Hannah Arendt och ringar in en »coming of age«-skiva som rör sig i gränslandet mellan liv, död och kaffeautomater. Här anas det eviga som också kan hittas i det flyktiga, det stora som kan finnas i det lilla. Många av duons texter vidrör helt enkelt de stora frågorna och på den efterlängtade skivdebuten Deathless samlas verk som kommit till under deras redan långa väg mot en egen plats i musikens kosmos.

Väntan i sig kan ibland kännas som en implosion, men den som väntat på Dimpker Brothers första album behöver inte vänta länge till.

Bröderna Martin och Adam Dimpker befinner sig ständigt på en musikalisk pilgrimsresa, en vandring och ett utforskande av landskap och samtal. Med varandra, med världen och människorna de möter längs vägen. Detta för att hitta sin plats, sitt tillstånd mitt i allt det stora. Vissa betydelsefulla delar nedtecknas sedan i form av sånger.

I hembygdsgårdar i östra Småland, vid Klippiga bergen i Nordamerika, på brittiska sydkusten, ett missionshus i Roslagen, på Nordirland och flera gånger i Texas-hettan på SXSW-festivalen i Austin är bara några av de platser där Deathless har byggts upp, steg för steg.

Bandet har funnits sedan 2012 och har sedan dess spelat i stora delar av världen utan att tidigare släppa något album. Detta trots att lillebror Adam endast var 12 år gammal när bröderna började turnerandet i en musiktradition som påminner mer om amerikanska countrygubbars än svenska kulturskoleelevers tillvaro. Det har inneburit en fördjupad brödrarelation dem emellan, men också med andra musiker, musikälskare och liktänkande själar som följt med på vägen allt djupare in i de stora frågorna.

2017 fick duon kontakt med den hyllade amerikanske folkrockartisten Joshua James när han var på turné i Sverige och en gemensam inspelning påbörjades i James studio i Utah samma år.

Resultatet? Ingen skiva i alla fall.

»Det blev en reality check för oss. Där började vi förstå vad vi behövde göra för att skapa musik vi själva tror på fullt ut. Så vi spelade ännu mer, skrev bättre låtar och gav oss själva tid att djupna i det vi ville berätta«, säger Martin Dimpker.

Särskilt formativa var bandets turnéer i Kanada. Bland annat som förband och kompgrupp till den karismatiske amerikanske bluespastorn Reverend Sekou. Som de öppna varelser bröderna Dimpker är blev de också vänner med den legendariske countryartisten Jimmie Dale Gilmore, som de mötte på flera turnéstopp i just Kanada.

"Han spelar bland annat i bandet The Flatlanders och har haft en biroll i filmen 'The Big Lebowski' som karaktären Smokey. Han bor på en ranch utanför Austin i Texas, så när vi spelade på SXSW-festivalen 2019 fick vi bo hos honom. Vi gillar helt enkelt att ha en 76-årig bästis i Texas, säger Martin Dimpker.

Bröderna har tyska rötter, släkten har en egen vapensköld och det finns ett »Dimpker-rum« i Lübecks stadshus, men de har nu landat i att det är byn Hulta utanför Västervik som verkligen är deras plats på jorden.

"Längs vägen har vår relation till hembyn Hulta blivit ännu starkare. I vårt föräldrahem har många människor kommit och gått, vi har alltid haft instrument upphängda på väggarna och det är där vi känner att vi hör hemma, säger Adam Dimpker.

Deathless handlar om den erfarenheten, den långa vandringen, men att till slut hitta hem på ett helt nytt sätt. Väntan på debuten är över, men Dimpker-brödernas vandring fortsätter.

Konserter Deathless Tour

DatumScenFörköp
2022-11-09Melody Box, StockholmFörköp
2022-11-11Tryckhallen, FalkenbergFörköp
2022-11-12STÅ, ÖrebroFörköp
2022-11-18Krogkultur, Västervik
2022-11-23Alberta Rose Theater, Portland, OR
2022-11-27Sam Bond´s Garage, Eugene, OR
2022-12-03Crepe Place, Santa Cruz, CA
2022-12-04Sweetwater, Mill Valley. CA
2022-12-07Casbah, San Diego, CA
2022-12-08Orpheum, Flagstaff, AZ
2022-12-10Sheridan Opera House, Telluride, CO
2022-12-13Globe Hall, Denver, CO
2022-12-14Lariat, Buena Vista, CO
2022-12-16State Room, Salt Lake City, UT
2022-12-17Neurolux, Boise, ID

Hemsida

Official web Official web

Press & promoter service

227651bytesDimpker Brothers - AdMat.pdf

Musik

Spotify Spotify