Yola

Yola

Under Rolling Rootsy Revue-turnén 2017 tog hon publiken med storm och vi har fått många frågor, önskemål, vädjanden som alla gått ut på samma sak: kan ni inte ta hit Yola Carter igen? Men Yola har haft mycket annat för sig de senaste två åren. Hon har spelat in och släppt ett hyllat album, "Walk Through The Fire", med stjärnproducenten Dan Auerbach och etablerat sig som en artist, som med sin uppdaterad soul är på väg att nå långt utanför americana-kretsar. Och som artist har hon droppat sitt efternamn, så vi säger: Välkommen tillbaka till Skandinavien i juni, Yola!

Brittiska soul-esset Yola är född och uppvuxen som Yolanda Quartey i en trasig och fattig familj i en sliten arbetarstad i sydvästra England. Tidigt lärde hon sig älska klassisk soul och gospel och snabbt efter avslutad skolgång fick hon sina första jobb som sångerska med Bugz in the Attic och senare med Massive Attack. Under de här åren upptäckte hon också sin talang som låtskrivare, flyttade till London och snart blev hon så efterfrågad som låtskrivare och studio-sångerska att hon lade ner turnerandet. Men efter några år i Londons glassiga popvärld blev lusten att göra något eget stark. Hon började söka sig tillbaka till sina rötter i country-soulen och lät sig värvas till ett countryrock-band i Bristol, Phantom Limb, som i och med Yolas intåg mer eller mindre omformades till soul-band med rötter i countryrock. Två album med bandet blev det innan Yola hoppade av 2012 för att helt fokusera på sin egen musik. 2016 gav hon ut EP:n "Orphan Offering" där hon kombinerade starkt och personligt låtskrivande med en uppfriskande mix av soul, gospel och americana. Hon gjorde stor succé på Americana Fest i Nashville och Yola blev ett namn som 'alla' pratade om. Det album som skulle följa "Orphan Offering EP" var i princip klart men skrotades när Dan Auerbach anmälde sitt intresse. Ett klokt drag , resultatet blev ett ovanligt starkt album som dessutom ges ut med full backning av labeln Nonesuch/Warner.

A phenomenal talent, drawing on gospel, soul and country inflections

Av The Independent

A voice to die for…it could be likened to Aretha Franklin. She is that good.

Av Maverick

Country gospel with the driving energy of old-fashioned soul music...Her songs brandished big hooks and she filled them with stirring vocals, shouts, and yes, yodeling.

Av The Guardian

Hemsida

Official web Official web

Video