Cale Tyson

Av allt som sagts och skrivits om honom så hamnade förmodligen The Guardian närmast sanningen när de konstaterade: "A traditionalist for the future."
För det är precis så det är, det är precis det som Cale Tyson vill vara - någon som tar till vara på traditionen och presenterar den för en ny och hungrig publik som inte kunnat tillgodoräkna sig genrens historia. I det hänseendet är Cale Tyson en viktig del av countryns nutidsrörelse. Och i början av maj kommer han för första gången till våra breddgrader!

Hemma i Nashville är han en av artisterna som har en tendens att vara överallt, hela tiden. Om det inte är vid egna gig så hoppar han gärna in och gästar sina vänner på scenen, sjunger Don Williams på Santa's eller som när han under förra årets AmericanaFest intog American Legion Post 82 för att under en hel kväll bjuda upp utvalda Nashville-artister som Aaron Lee Tasjan, Nikki Lane, Margo Price och Molly Parden för en kväll av favoritlåtar. Han är något av en artisternas artist, någon som åtnjuter massvis med respekt från branschen för sitt klanderfria hantverk och sin närmast benhårda kompromisslöshet om att countrymusik, den ska framföras som om livet hängde på det. Precis som förr i tiden.

Denna inställning har naturligtvis också gjort att han sakta men säkert byggt upp en stor och trogen publik, kanske inte minst här i Europa där han har sitt skivbolag Clubhouse Records, ett samarbete som resulterat i att han turnerat flitigt i vår världsdel, om än inte förrän nu i Skandinavien. Debutplattan "Introducing Cale Tyson" kom ut 2015 och resulterade i att bland annat Rolling Stone utsåg Tyson till en ny countryartist man måste ha pejl på, med följande ord som extra tyngd: "Old school, sad-bastard outlaw country for a new generation of excited country fans."
Skivan följdes upp i april 2016 av den helt lysande "Careless soul", en alldeles oemotståndlig samling låtar som utan tvekan kan tilltala fans av exempelvis Guy Clark och Townes van Zandt, men även mer moderna giganter såsom Sturgill Simpson och Nikki Lane.

Med en smula nostalgi och melankoli samt ett öra för svunna melodier för han arvet vidare efter legendariska låtskrivare som Hank Williams, Gram Parsons, Guy Clark och Willie Nelson för att bara nämna några få. Det är om inte annat befriande att, i ett tidevarv då americanamusiken är bredare än någonsin och luckras upp av alla möjliga musikaliska influenser, stifta bekantskap med en artist som inte kan beskrivas på något annat sätt än - country. Cale Tyson är country. Punkt. Låt stå.

Se till att gå man ur huse för att bevittna honom på någon av spelningarna i maj, det kommer ni inte att ångra.