Northern Indians

Northern Indians

Låt oss presentera Piteås Americanahopp Northern Indians som vi bjudit in att vara med och öppna på Joe Pugs långa Skandinavien-turné. Med catchy låtar, stor värme och inte minst oemotståndlig humor har sångaren Josef Eriksson och medmusikanten John Andersson snabbt blivit en snackis i Rootsy-kretsar. Roliga och fängslande mellansnack är för många av våra artister det svåraste men för Josef verkar det vara det mest naturliga i världen. Det blandat med en unik röst och en sällsynt förmåga att skriva finurliga och attraktiva sånger ger Northern Indians något unikt och speciellt som vi vet att många törstat efter länge.

I vår sköna, nya värld blir det naturligtvis så att den geografiska hemvisten spelar allt mindre roll för hur musiken låter. Skillnaden mellan North Carolina och Norrbotten blir allt mindre och det är så klart inget konstigt med det. Unga musiker i Durham och Piteå lyssnar i princip på samma musik och har i mångt och mycket samma influenser. Men trots att skillnaderna minskar finns det som väl är ofta en egenart, en ton, ett svårdefinierbart uttryck som berättar var musiken görs.

Northern Indians är en duo från Piteå och även om man lätt skulle kunna placera dem på samma festival som band som Avett Brothers eller Judah & The Lion, har de en alldeles egen ton. Om det handlar om geografi eller kulturarv eller helt enkelt musikernas personlighet är svårt att säga och kanske inte heller ett dugg intressant.

I januari 2015 klev duon in i studion tillsammans med medproducenten och kompisen Jonas Eriksson och spelade in sitt debutalbum »The Great Escape« på nio dagar. En inspelning som stämmer väl överens med bandets inställning till hur musik ska framföras. Okonstlat, ärligt och med låtarna i fokus.

Sammantaget handlar det om en skiva, sprungen ur den norrländska myllan, som låter så mycket mer. I mitt fall fick den här skivan ligga till sig en aning. Det kan jag i dag villigt erkänna att jag ångrar.

Av Torbjörn Berlin, Allehanda

En crossover av norrländska folktoner och Appalachernas old time music i en rockig förpackning är en fullträff, liksom Josefs röst till de egenkomponerade låtarna.

Av Kenneth Hammargren, NA

...Northern Indians, duon från Piteå, som har gjort ett alldeles utmärkt album tidigare i år, "The great escape". Killarna från norr gav ett mycket personligt intryck och visade sig äga både en musikalisk och komisk ådra på det norrländskt sträva men ytterst sympatiska sättet.

Av Håkan Pettersson, hakanpettersson.se

Merch

The Great Escape

The Great Escape

Buy

Video


The Great Escape

Northern Indians
The Great Escape

Buy