Basko Believes

Basko Believes

Basko Believes (sångaren och låtskrivaren Johan Örjansson) tog alla sina pengar, köpte flygbiljetter, flög över Atlanten och spelade in skivan Idiot´s Hill. Han följde sitt hjärta. I mailboxen låg flera email där Mckenzie Smith och Joey Mcclellan från Midlake upprepade sin inbjudan att komma över och spela in en skiva tillsammans med deras nätverk av genombegåvade Denton-musiker. Inspelningen skulle ske i Redwood Studio i musikstaden Denton, Texas. Johan visste att han riskerade mycket. Självklart pengar och befintlig publik men även, kanske känsligast, sitt svenska band och närmsta vänner som inte kunde bli en del i en sådan resa.

Genom ett flitigt turnerande 2011 och 2012 och många möten med integritetsstarka internationella artister (bland annat långa turnéer Israel Nash Gripka) hade dock viljan till förändring vuxit sig för stark. Motivationen och drivkraften att göra en skiva utan kompromisser gick inte att stoppa. Det hörs på denna utsökta produktion. Svårt och introvert? Nej, verkligen inte. Det här är en skiva som inte är menad att skava. Skivan är betydligt mer provocerande än så. Den är något så ovanligt som naturligt vacker och menad att vara så. De romantiska, nästan drömskt inlindade sångerna skapar en harmonisk helhetsbild av en artist och musiker som verkligen är medvetna om att dom spelar in något speciellt. Man hör och känner att det är en artist som bestämt sig för det viktgaste. Att vara modig och sann samt att ta sitt skapande på största allvar.

Albumet "Idiot´s Hill" är inte dröm som går i uppfyllelse. Nej, "Idiot´s Hill" är något mycket coolare än så. Det är en dröm som genomförts! Ingen har någonsin tvivlat på att Johan sitter på en av landets bästa röster och ett melodigeni utöver det vanliga. Något så ovanligt som en svensk americana/soul/pop/rock-sångare och låtskrivare med uppenbara internationella kvaliteter. Annars hade så klart inte Midlake-pojkarna tjatat att få vara med och producera och spela. Det har bara varit något som hela tiden stått i vägen för det stora genombrottet. Genom namnbytet till Basko Believes och ett radikalt förändrat förhållningssätt till musiken har Johan gjort något få artister vågar. Nämligen att till 100 % våga följa sin känsla och intuition, att våga skapa sin egen musikaliska vision och att våga betala priset för vad det kostar att börja om. Att våga göra rätt!

Hur låter då Basko Believes och "Idiot´s Hill"? Johan visste vad han gjorde när han åkte till Denton, Texas. Han skulle inte bara få arbeta med några av de högst ansedda musikerna inom alternativrocken och indiepopen. I Midlakes musik finns något som Johan alltid hört, men saknat på sina tidigare skivor. Med smakfulla och ganska avancerade arrangemang och rik orkestrering
lyckas Midlake skapa bilder och stämningar i sin musik som Johan saknat. Han förstod så klart att McKenzie Smith och Joey Mclellan satt på nycklarna till det soundet. De hade tillgång de kompetentaste musikerna. Musiker som skulle klara av balansgången att fylla sångerna på "Idiot´s Hill" med vackra arrangemang och stor orkestrering utan att för en millisekund ta bort Johans känsliga röst och känsla för pop och melodier. Det visade sig stämma!

I botten på samtliga låtar ligger Johans väl genomarbetade personliga sånger och sångröst som aldrig övertygat mer. På det kommer rytmsektionen med McKenzie Smith på trummor, Joey Mcllellan på gitarrer och Aaron Mcclellan (Israel Nash Gripka) på bas. Några av de andra musiker som medverkar på skivan är Eric Swanson (Israel Nash Gripka) på pedalsteel, Evan Jacobs (tidigare Midlake) på Keyboards, Buffi Jacobs ( The Polyphonic spree) på cello, Daniel Hart (Daniel Hart, The Polyphonic spree ) på fiol, David Pierce har gjort blåsarrangemang och Kaela Sinclair är med och sjunger på "Going home".