Sturgill Simpson

Sturgill Simpson

Det går fort nu för den 38-åriga Sturgill Simpson. Han släppte den egenproducerade ”A Sailor´s Guide To Earth” den 15 april. Den gick rakt in som etta på Billboards Country-, Rock- och Soul-listor och in som nummer tre på den stora Billboard 200-listan närmast efter Prince båda album ”Purple Rain” och ”The Very Best of Prince”. Överväldigade recensioner i all stor amerikansk, europeisk och svensk press och nästan dagliga och hyllade framträdanden i de stora amerikanska talkshowerna. Markus Larson skrev i sin fyraplusrecension i Aftonbladet att: ” Nya albumet ”A Sailor’s Guide To Earth” med Sturgill Simpson, en sångcykel om rotlöshet och skuld och hemlängtan, är värt att hålla nära hjärtat.”

Det är med en stolt och härlig känsla vi äntligen kan berätta att den alternativa countryns hetaste och mest hyllade artist, Sturgill Simpson, kommer till Sverige för två exklusiva klubbspelningar i sommar. Den 4 juli spelar Sturgill Simpson i Göteborg på Pustervik, presenterat av Luger, Rootsy Music och Woody West. Och den 5 juli i Stockholm rullar Sturgill in till Stockholm för konsert på Berns, presenterat av Luger och Rootsy Music.

Sturgill Simpson fick med sitt nyskapande album ”Metamodern Sounds in Country Music” ett rejält och oväntat genombrott. Kritiker och publik gjorde gemensam sak och genomgående strålande recensioner följdes av utsålda turnéer och hyllade spelningar på de största festivalerna. Sturgills spelning på Way Out West 2015 rankades av många som en av det årets höjdpunkter. Det Dave Cobb producerade mästerverket etablerade sig snabbt som en modern klassiker inom alternativ countryn och countryfans över hela världen såg äntligen en värdig arvtagare till Waylon Jennings och de andra odödliga men ändå sakta slocknande Outlaw-stjärnorna. Med ”A Sailor´s Guide To Earth” bevisar han att det är just det han är. Men kanske inte på det sätt en del countrypuritaner hade önskat…

Jo då, Stugill är en tydlig arvtagare till artister som Willie Nelson, Johnny Cash och Merle Haggard men lika mycket till andra tjuriga och ostyriga genier som Bob Dylan, Neil Young och Marvin Gaye. För ”A Sailor´s Guide To Earth” är ett statement från en inkännande och tänkande artist, alldeles för integritetsladdad för att låta sig låsas in i ett fack. Det är som GPs Jan Anderson beskriver albumet i sin recension: ”Ett briljant sammelsurium” eller ”En mer gränsöverskridande skiva var det länge sedan jag hörde”. Om jag någonsin har gjort det.” Sturgill säger själv: “Some people will say I’m trying to run from country, but I’m never going to make anything other than a country record. As soon as I open my mouth, it’s going to be a country song.”

Och med tanke på Sturgills uttrycksfulla barytonstämma och hans sånger har han nog rätt. Hur mycket han än väljer att ta ut svängarna i framförande och arrangemang, hörs en man med sitt grunduttryck fast i countrymusiken. Fast alltid redo att utmana sig själv och med det genren och delar av sin publik. Alltså det som egentligen definierar en stark originalartist och det som många av oss älskar och vill förföras av!

”A Sailor´s Guide To Earth” är trots sitt fria uttryck musikaliskt en tematisk skiva. Sjömanstemat bottnar i Sturgills kamp och slitningar med att som turnerande artist tvingas vara borta ifrån sin fru och sin tvååriga son mycket mer än han önskar. Skivans första spår ”Welcome To Earth (Pollywog)” är ett känslosamt brev skrivet direkt till sonen. Sturgill gör också en av de starkaste Nirvana-tolkningarna vi hört när han ger sig på sin personliga favorit ”In Bloom”.

Sturgill Simpson kommer till oss med ett fullt band, en rak rygg och en uppsättning fantastiska sånger. Vi tar emot honom med den djupa tacksamhet vi känner för artister som på nytt påminner varför musik och inte minst starka originalartister är så viktigt.

A spectacular mic drop of a third LP!

Av The Rolling Stones

Sailor’s Guide is rowdier, more emotionally insular and also far more musically surprising, an album of raw country cut with rich and messy Southern soul and sleek orchestral bombast

Av New York Times

Därmed är saken klar, Charlie Rich har äntligen fått en värdig arvtagare och den väntande megastjärnestatusen enbart en tidsfråga.

Av Nöjesguiden

…Wow, vilken låtskrivare han är Sturgill Simpson! Breakers roar och Oh Sarah är svindlande vackra ballader, Sea stories klassisk countryrock och när Welcome to earth (Pollywog) efter sin svepande, filmiska inledning plötsligt ändrar riktning och helt överger det finstämda och stråkbehängda för pumpande soul känns det som den naturligaste saken i världen.

Av Göteborgsposten

Egentligen är receptet enkelt: Sturgill Simpson gör det som faller honom in, gör det på allvar, kastar inte bort sin talang på att tramsa.

Av Sonic magazine 9/10 review