The James Hunter Six

The James Hunter Six

James Hunter är en brittisk sångare som lyckats med mästerstycket att lära amerikaner hurt man gör genuin soul och rhythm & blues. Med sitt band The James Hunter Six har han det senaste decenniet turnerat världen över och nu kommer de äntligen till Skandinavien för några efterlängtade spelningar!

James Hunter föddes som Neil James Huntsman i Colchester, Essex 1962. Han lämnade skolan som sextonåring för att börja vid järnvägen men efter några år tröttnade han och upptäckte till sin stora glädje att han kunde tjäna bättre på att spela på gator och torg. I slutet av åttiotalet bildade han bandet Howlin' Wilf & The Vee-Jays, som blev framgångsrika på den brittiska klubbscenen.

1991 fick the Belfast Cowboy aka Van Morrison upp ögon och öron för James Hunter och anlitade honom som bakgrundssångare. Bland annat medverkar han på he appears on 1994 års liveplatta "A Night In San Francisco" studioplattan "Days Like This" från året därpå.

Efter tiden med Mr Morrison stannade Hunters karriär av och snart var han inne i en nedåtgående spiral av diversejobb och spelningar på pubar och gathörn. Men så småningom tog han sig samman, startade The James Hunter Six och 2006 kom plattan "People Gonna Talk", som satte ny fart på karriären.

Sedan dess har James Hunter blivit ett av de verkligt stora inom retro-soulen, han har toppat Billboards blues-lista och fått Grammy-nomineringar. Han har alltså lyckats sälja soul till USA, en prestation likvärdig med att sälja sand till Sahara.