Kinky Friedman

Kinky Friedman

Låt oss först fastslå en sak. Det finns inte någon, absolut inte någon, som ens liknar fenomenet Kinky Friedman. Texasprofilen Kinky har varit med sedan det sena 60-talet och har sedan dess varit en framgångsrik artist, låtskrivare, författare, satiriker, provokatör, cigarr/tequila-fabrikant, djurrättsaktivist och politiker. När han nu återvänder till Norden är det med nya, hyllade albumet "The Lonliest Man I Ever Met" i bagaget och en helt ny show. Självklart pratar vi om en ”konsert”, men de som sett ”The Kinksters” shower vet att de innehåller mycket mer än så. Det fullständigt gränslösa mellansnacket är ofta en lika stor behållning som hans fantastiska låtskatt. Kinky turnerar med sin gitarist Joe Cirotti.

Musikaliskt visade Kinky redan på 70-talet att han inte var i musikbranschen för att behaga. Hans första succé var med bandet Kinky Friedman and The Texas Jewboys. Tillsammans med medlemmarna Little Jewford, Big Nig, Panama Red, Rainbow Colors och Snakebite Jacobs släppte Kinky 1973 det kultförklarade debutalbumet Sold American. Titlar som ”They Aint Making Jews Like Jesus Anymore” och ”Ride Em Jewboys” hade nog inga andra än juden Kinky Friedman kommit undan med. Det var country i samma skola som Kinkys gode vän Willie Nelson fast med en anarkistisk och rebellisk attityd som får Willies rebellstämpel att blekna.

Efter ett decennium av turnerande med bland andra Bob Dylan på dennes Rolling Thunder Revue-turné, flyttade Kinky till New York och började skriva romaner. Kinky är en mycket framgångsrik författare som man med fog kan säga inte låter sig genrebestämmas. Böckerna är en blandning av fiktion och verklighet. Huvudpersonen är alltid den judiska countrysångaren Kinky Friedman som flyttat från Texas till New York och blivit privatdetektiv.

Mannen på allas läppar blev Kinky när han beslutade sig för att kandidera till guvernör i Texas 2006. Han beskriver sig politiskt som ”Allt som inte är republikanskt”. Kinky kommer högaktuell till Skandinavien. "The Lonliest Man I Ever Met" har fått ett fantastiskt mottagande hemma i USA:

The Loneliest Man I Ever Met’] finds Friedman applying his scathing sense of humor and love of traditional country to some of his favorite cover songs, as well as a few never-heard-before originals. One of the standouts is a duet with Willie Nelson on Nelson's quirky 1974 breakup tune ‘Bloody Mary Morning.

Av Rolling Stone Magazine