Joe Nolan

Joe Nolan

Joe Nolan gjorde braksuccé när han turnerade runt Skandinavien som en i första upplagan av Triple Troubadours. Han är minst sagt väldigt önskad tillbaka och den här gången kommer han i samband med sin fjärde skiva Tornado. Joe har liksom förra gången spelat in i Nashville med nyblivne Bob Dylan gitarristen Colin Linden som producent. Musikerna är som förra gången idel musikadel fast det spelar mindre roll. Det är Joe som skiner och bevisar att hans talang är äkta vara. Den här gången kommer han för att dela kvällarna med en annan ung supertalang, Lydia Loveless och hennes band.

Joe Nolan kommer från Calgary i Kanada och är nu 23 år. Trots Nolans unga år är detta hans tredje album. Han gav ut sin debut redan när han var 16 och han har försörjt sig på sin musik sedan dess. Han är en karismatisk liveartist, både solo och, enligt rapporterna, med det bluesband han ibland extraknäckar hos.

Rootsy fick ett tips om Joe Nolan under Americana Music Conference i Nashville i oktober 2011, lyssnade på plattan och blev knockade. Nolan och hans manager var på plats i Nashville, men hade inga spelningar inplanerade. När vi träffade honom uttryckte vi vårt gillande av plattan, men också en stilla undran om han kunde leva upp till en höga standarden live. Repliken kom dagen efter i form av en inbjudan till en lite intim konsert. På hotellrummet, unplugged och en publik på fem. Efter det var det lilla tvivlet bortblåst. Joe Nolan levererar live lika väl som i studio.

Men det som imponerar mest är Nolan själv som inte bara står bakom samtliga låtar utan också har en stor portion närvaro och pondus. Han sjunger med en mogen och mångfacetterad stämma (låter för övrigt oväntat lik Conner Oberst i Hold Me Up) och skriver texter som sjuder av levnadsvisdom trots sin ringa ålder.

Av Robert Lagerström, Gaffa

Nolan står nämligen tryggt och säkert på egna ben. Han skriver trollbindande låtar och sjunger, som i Letters to Juliet, med precis släpighet.

Av Jan Andersson, GP

Joe Nolan? Han är inte bra för att vara 21, han är bra precis hur som helst: en stilsäker vokalist som ­skriver låtar med lika delar melodiöst flyt och intresse­skapande friktion. Han lyckas vara relevant, trots sina likheter med föregångare som Steve Forbert, ­Dylan och Ryan Adams – inte på grund av dem.

Av Håkan Engström Sydsvenskan

Framåtlutad, ståendes på tå och med intensitet i varje ansiktsmuskel kryper han in under skinnet med en mogen basröst. Han må se ut som en pojkvasker, men i hans utspel finns en total sårbarhet, lidande, passion och besvikelse som man mer förväntar sig av en äldre man som redan levt ett långt liv. Joe har just fyllt 21.

Av Liverecension Kristianstadsbladet

Kvällens verkliga utropstecken för mig blev 22-årige Joe Nolan, en artist utöver det vanliga, med vassa texter, lysande gitarrspel och en röst som får klockorna att stanna.

Många hann associera till Tom Waits redan innan han gjorde sin enda cover - en låt av just Waits. Men Nolan är en komplett artist med ett register som får mig helt häpen.

Av Liverecension Östersundsposten

Goodbye Cinderella

Joe Nolan
Goodbye Cinderella

Buy