Otis Gibbs

Otis Gibbs

Fem år har gått sedan han var här sist och det är många som frågat och undrat: Var blev han av? När kommer han tillbaka? Så det är med stolthet och glädje vi kan berätta att den magnifike singer/songwritern Otis Gibbs från Wanamaker, Indiana, nu äntligen återvänder till Sverige för ett antal efterlängtade spelningar.

Att kalla Otis Gibbs singer/songwriter är så klart inte fel men han är egentligen så mycket mer. Hans målningar och fotografier är av så hög klass att han lka väl skulle kunna titulera sig konstnär. Och hans podcast Thanks For Giving Damn, med intervjuer med favoritmusiker, journalister och historiker, blev en snabbt en kultfavorit. På grunda av poddens popularitet fick Otis fick egna showen Country Built på amerikanska Pandora men över två miljoner följare. 

Otis Gibbs är en så udda fågel att man undrar om han egentligen inte hör hemma i en annan tid. Hans sånger knyter an till en amerikansk tradition av folkligt låtskrivande där några av ledstjärnorna heter Woody Guthrie, Joe Hill ,Jimmie Rogers eller för all det Bruce Springsteen i sina finaste stunder. Men Otis Gibbs är i själva verket väldigt mycket här och nu. För det finns en annan amerikansk verklighet än den vi oftast möter i media. Det finns ett "blue collar, working class" Amerika och det finns ett fattigt, oglamoröst Amerika. Och det är Otis Gibbs Amerika.

Otis Gibbs skriver sånger om resor han gjort, om människor han mött. Hans låtskrivande har inget med partier eller politiska teorier. Däremot tar Otis Gibbs konsekvent ställning genom att välja ett underdogperspektiv. Oavsett om han skriver om arbete i fabriker och gruvor. Om saknaden nära och kära som av en eller annan anledning försvunnit.

Otis Gibbs har gett ut ett tiotal album och senaste plattan "Mount Renraw" har hyllats av media och fans. Otis spelade in plattan i sitt vardagsrum på sin femtioårsdag istället för att ha fest. En fin present till sig själv och till alla oss andra.

Gibbs' songwriting is deeply personal and profound. It's plain to see Otis Gibbs is a man you should give a damn about.

Av Rolling Stone