Richard Lindgren

Richard Lindgren

Richard Lindgren är fortfarande Sveriges bäst bevarade musikaliska hemlighet. En singer/songwriter i världsklass. Kanske den enda i Sverige som kan mäta sig med de stora på andra sidan Atlanten. En liveartist som har fullständig närvaro och känsla för sitt uppdrag och som på den långa turnén med Lars Bygdén i höstas fick recensenterna att utbrista i superlativer. En artist som är lika bra oberoende om han står ensam eller med sitt omtalade "Van Morrison" band.

En roots-artist utöver det vanliga är han, blygsamme, lågmälde herr Lindgren. Han har gjort den amerikanska sångboken till sin egen och satt en distinkt prägel på sina låtar och när han ibland tolkar andras så är det med en touch av den genialitet och egensinnighet som blivit hans starkaste signum. Texterna, rösten, melodierna, det är så starka känslor som väcks av det finstämda och lyhörda.
Det var länge sen Richard var med i banden Brilliant Mistakes och Kettlefish, och idag räknas han bland musikaliska finsmakare som en av Sveriges i särklass bästa artister. Plattan Postcard from Elsewhere kom till under en period då han var lika produktiv som vilsen. Under perioder har han varit i Wien, Tjeckien (som är favoritresmålet) och han gjorde det många musiker drömmer om tog en Greyhound-buss från Los Angeles till Austin,Texas. Han har i intervjuer sagt att resandet fungerade som en slags rehabilitering under och efter en tung period i hans liv. Killen från Bara har hittat ett andra hem i Brno, bara en sån sak. Vi är så väldigt glada att få ta del av Richard Lindgrens tonsatta värld.

I Malmö finns det vissa Sanningar. Alla vet till exempel att Bosse Larsson är en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Det kanske är en mild överdrift att säga att alla vet att Richard Lindgren är en av Sveriges bästa låtskrivare genom tiderna. Men vi är många som vet det och det är en lika odiskutabel Sanning. När han är som bäst är han rent av i världsklass, hävdar den inofficiella fanklubben med emfas. Något han inte minst bevisade med 3CD boxen »Memento«, som släpptes i våras. 46 låtar varav inte mindre än 22 är tidigare outgivna. Här finns alltså det bästa från de officiella plattorna, nymastrade och fräscha. Och det nya materialet är av så hög klass att man sannerligen kan undrar varför inspelningarna en gång i tiden hamnade på hylla

Richard Lindgren's songs touch my heart deeply, he is a kindred spirit to me. The sorrow, the longing, the anger, the humor, the always reaching for something more, he expresses all these feelings so beautifully in his new CD A Man You Can Hate. What a stunning collection of songs, of human emotion, of glimpses into the unsettled soul of an artist. He has given us an honest gift, the best gift any artist can give. He has given us himself.

Av Mary Gauthier - Folk Singer Extraordinary

Richard Lindgrens husgudar är Dylan,Tom Waits och Towns Van Zandt, men har står stark på egna ben i sina tolkningar på engelska. Ett mästerverk rakt över.

Av 5/5 för Memento av Kenneth Hammargren - Borås Tidning

Det fungerar sällan när svenska artister ger sig på amerikansk rootsmusik. De kämpar för att låta genuina men tar ofta till klichéer och når inte på långa vägar ända fram. Men det gör Richard Lindgren. Han har så mycket själ, känsla och låtskrivartalang att det bara är att kapitulera.

Av 5/6 för Memento av Robert Lagerström på Gaffa

Richard Lindgren har en enorm scennärvaro och när han sjunger ”Goodbye Rosie” är det knäpptyst i resturangen

Av 4/5 konsert i Sundsvall.

Richard Lindgren, däremot, är en helt ny bekantskap för mig men hädanefter, misstänker jag, en solklar favorit. När Malmös egen Dylan öppnar den där högst ordinära munnen når spelningen nämligen nya höjder.

Av Länstidningen, Östersund

Press & promoter service

3283585bytesRichard Lindgren Press.jpg

Merch

Sundown On A Lemon Tree

Sundown On A Lemon Tree

BuySpotify

Musik

 

Video


A man you can hate

Richard Lindgren
A man you can hate

Buy

Poets drowns in lakes - A live recording

Richard Lindgren
Poets drowns in lakes - A live recording

Buy

Salvation Hardcore

Richard Lindgren
Salvation Hardcore

Buy

Postcards from elsewhere

Richard Lindgren
Postcards from elsewhere

Buy

Sundown On A Lemon Tree

Richard Lindgren
Sundown On A Lemon Tree

BuySpotify