Eilen Jewell

Eilen Jewell

EILEN JEWELL på Rolling Rootsy Revue… det här känns faktiskt som att en liten dröm går i uppfyllelse. Det finns inte många artister som är så nära kopplade till Rootsy och så nära Rootsy-publikens hjärtan som Eilen Jewell och hennes band. Dom har genom en aldrig sviktande kvalitet och ett envist turnerandé vunnit till sig en stor och hängiven publik i Rootsyland. Vad kan därför kännas mer självklart och naturligt än att få hälsa den alltigenom galet begåvade och helt unika artisten Eilen Jewell och bandet välkomna till RRR 2017!

Det är ingen hemlighet att vi och en stor publik är upp över öronen förälskade i Eilen Jewell. Eilen är en av de första artisterna Rootsy Live hade på turné och allt sedan dess har Skandinavien varit en självklar plats för bandet att återvända till. Den trogna publiken har hela tiden växt och Eilen har släppt fyra skivor sedan första turnén. Sista året har turnerandet varit betydligt mer sparsamt beroende på att Eilen blivit mamma till lilla Mavis. Under föräldraledigheten lånade Doug Seegers Eilens fantastiska gitarrist Jerry Miller för den magiska Askunge-turnén sommaren 2014. Massa nya människor upptäckte via det Eilen och fick en ny favoritgitarrist.

Bandet kommer på den utsökta skivan "Sundown Over Ghost Town". Tolv till perfektion utmejslade sånger som mer än de tidigare skivorna visar fram Eilen som en av de största kvinnliga sångerskorna och låtskrivarna i sin tid. Pierre Eriksson skriver om skivan i Lira: "De tolv låtarna ska ha skrivits i bergstrakterna norr om Boise och är enligt Eilen själv de personligaste hittills i karriären. Här finns bitterljuva betraktelser om sökande och försoning, berättelser som knyter ihop barndom med nutid och reflektioner över hemmets trygghet. Det är en samling förtrollande låtar som är det bästa Eilen Jewell gett ut. Och det vill inte säga lite."

Det är noirstämning över både musik och texter, lite som hos Chris Isaak, även om Jewell jobbar med mer subtila medel. Rösten hittar precis rätt läge för att berätta de välfunna berättelserna, utan att någonsin spela över. Smakfullt och tämligen bedårande

Av 4/5 för ”Queen Of The Minor Key” av Håkan Steen i Aftonbladet

Eilen Jewell – trettio år ung – är en välformulerad låtskrivare, en känslig uttolkare av andras sånger, en säker bandledare, en chosefri och smart scenpersonlighet, en artist med stilkoll inom en rad mer eller mindre tydligt angränsande genrer. Hon är på alla vis imponerande.

Av Håkan Engström Sydsvenskan

Det kan ha varit New Yorks kallaste kväll på 30 år när Eilen Jewell intog scenen på City Winery och trollband oss några timmar. Jag älskar verkligen hennes melankoliska, klassiska låtar i en djupt rotad countrytradition. Gitarristen Jerry Miller är en mästare på att få det att låta "twang".

Av Mats Olsson, Expressen

Hon blir alltmer fängslande som storyteller; likt John Prine eller Mary Gauthier får hon ut anmärkningsvärt mycket drama och atmosfär ur till synes små situationer. Lyssna på »I Remember You« och »Over Again«. Och som hon sjunger sedan, med värme, omtanke och förstånd - allt det som låter självklart men i själva verket bemästras av ett fåtal.

Av 8/10 för ”Queen Of The Minor Key” från Pierre Eriksson i Sonic

Queen Of The Minor Key

Eilen Jewell
Queen Of The Minor Key

Buy

Butcher Holler – A Tribute To Loretta Lynn

Eilen Jewell
Butcher Holler – A Tribute To Loretta Lynn

Buy

Sea Of Tears (vinyl)

Eilen Jewell
Sea Of Tears (vinyl)

Buy

Sea Of Tears

Eilen Jewell
Sea Of Tears

Buy

Letters From Sinners & Strangers

Eilen Jewell
Letters From Sinners & Strangers

Buy