Eilen Jewell

Eilen Jewell

Det är ingen hemlighet att vi och en stor publik är upp över öronen förälskade i Eilen Jewell. Eilen är en av de första artisterna Rootsy Live hade på turné och allt sedan dess har Skandinavien varit en självklar plats för bandet att återvända till. Den urtrogna publiken har hela tiden växt och Eilen har släppt fyra skivor sedan första turnén. Nu var det dock länge sedan bandet var här. Ett välkommet tillskott till den Jewellska familjen har gjort att bandet tagit en naturlig paus. Mitt i Eilens och trummisen och makens Jasons vårdande av lilla Mavis, fick dock en ännu större publik smaka på en väsentlig del av Eilens musik och scenshow. Under föräldraledigheten lånade nämligen Doug Seegers Eilens fantastiska gitarrist Jerry Miller för den magiska Askunge-turnén sommaren 2014. Massa människor upptäckte via det Eilen och fick en ny favoritgitarrist. I oktober kommer Eilen Jewell och bandet tillbaka för en efterlängtad turné. Och ja! Jerry Miller är med som gitarrist.

Bandet turnerar på den nyligen släppta och utsökta skivan ”Sundown Over Ghost Town”. Tolv till perfektion utmejslade sånger som mer än de tidigare skivorna visar fram Eilen som en av de största kvinnliga sångerskorna och låtskrivarna i sin tid. Pierre Eriksson skriver om skivan i Lira: ”De tolv låtarna ska ha skrivits i bergstrakterna norr om Boise och är enligt Eilen själv de personligaste hittills i karriären. Här finns bitterljuva betraktelser om sökande och försoning, berättelser som knyter ihop barndom med nutid och reflektioner över hemmets trygghet. Det är en samling förtrollande låtar som är det bästa Eilen Jewell gett ut. Och det vill inte säga lite.”

På delar av turnén har Eilen med sig sin artistkollega och vän Miss Tess. Miss Tess är också en juvel bland alla de artister som på sitt eget sätt ger sig på att tolka vidareutveckla den amerikanska musikskatten. Vi låter Clementine Cox på No Depression Magazine beskriva Miss Tess: Miss Tess also gets major points for originality. I don’t know of anyone else right now touring in the Americana scene that has such an eclectic, jazzy, old school and interesting vibe. There’s an authenticity present in Miss Tess’ music. It is not contrived, not too far a stretch for the skeptical imagination. She is real. And she is rare.”

Eilen har också hunnit med att släppa sin hyllningsskiva till Loretta Lynn. "Butcher Holler" är en varm och originell hyllning till en av countryns och populärmusikens stora. No depression säger i sin recension av skivan " how incredibly natural Jewell is to carry the torch of Lynn's amazing, heartfelt tunes."

Efter bandets konsert i Malmö 2009 skrev Håkan Engström: Eilen Jewell - trettio år ung - är en välformulerad låtskrivare, en känslig uttolkare av andras sånger, en säker bandledare, en chosefri och smart scenpersonlighet, en artist med stilkoll inom en rad mer eller mindre tydligt angränsande genrer. Hon är på alla vis imponerande. Missa inte Eileen Jewell!

Det är noirstämning över både musik och texter, lite som hos Chris Isaak, även om Jewell jobbar med mer subtila medel. Rösten hittar precis rätt läge för att berätta de välfunna berättelserna, utan att någonsin spela över. Smakfullt och tämligen bedårande

Av 4/5 för ”Queen Of The Minor Key” av Håkan Steen i Aftonbladet

Eilen Jewell – trettio år ung – är en välformulerad låtskrivare, en känslig uttolkare av andras sånger, en säker bandledare, en chosefri och smart scenpersonlighet, en artist med stilkoll inom en rad mer eller mindre tydligt angränsande genrer. Hon är på alla vis imponerande.

Av Håkan Engström Sydsvenskan

Det kan ha varit New Yorks kallaste kväll på 30 år när Eilen Jewell intog scenen på City Winery och trollband oss några timmar. Jag älskar verkligen hennes melankoliska, klassiska låtar i en djupt rotad countrytradition. Gitarristen Jerry Miller är en mästare på att få det att låta "twang".

Av Mats Olsson, Expressen

Hon blir alltmer fängslande som storyteller; likt John Prine eller Mary Gauthier får hon ut anmärkningsvärt mycket drama och atmosfär ur till synes små situationer. Lyssna på »I Remember You« och »Over Again«. Och som hon sjunger sedan, med värme, omtanke och förstånd - allt det som låter självklart men i själva verket bemästras av ett fåtal.

Av 8/10 för ”Queen Of The Minor Key” från Pierre Eriksson i Sonic

Konserter Eilen Jewell 2016

DatumScenFörköp
2016-08-27Tönderfestivalen, Tönder (D)
2016-08-30Teatern, Norrtälje
2016-08-31Lasse I Parken, StockholmFörköp
2016-09-01Intiman, Västerås
2016-09-02Pustervik, Göteborg
2016-09-03Grand Hotel, FalkenbergFörköp
2016-09-04Folk å Rock, Malmö

Queen Of The Minor Key

Eilen Jewell
Queen Of The Minor Key

Buy

Butcher Holler – A Tribute To Loretta Lynn

Eilen Jewell
Butcher Holler – A Tribute To Loretta Lynn

Buy

Sea Of Tears (vinyl)

Eilen Jewell
Sea Of Tears (vinyl)

Buy

Sea Of Tears

Eilen Jewell
Sea Of Tears

Buy

Letters From Sinners & Strangers

Eilen Jewell
Letters From Sinners & Strangers

Buy