Jason Isbell

Jason Isbell

Det är 12 år sedan Jason Isbell gick ifrån en fest i Alabama, hoppade in i Drive-By Truckers turnébuss, lärde sig deras repertoar under två dagars körning, fick bandet att lära sig ett gäng av sina låtar i utbyte och startade en karriär som idag håller på att explodera som soloartist! Tre hyllade skivor med Drive-By Truckers, fyra som solo artist eller tillsammans med kompbandet 400 Units och ett frenetiskt turnérande har gjort Jason Isbell till den idag hetaste och kanske mest respekterade stjärnan inom Americanamusiken.

Vi är många som ser Isbells år i Drive-Truckers som bandets konstnärliga peak och hans ganska få låtar och sång på Drive-By Truckers albumen ”The Dirty South”, ”Decoration Day” och ”A Blessing And A Curse”. Jason Isbell-låtar som ”Outfit”, ”Decoration Day”, ”Danko/Manuel” och ”Goddamn Lonely Love” är redan Americana-klassiker och stilbildande för mängder av musik som kommit efter. Ändå är det som soloartist Jason Isbell kommit till sin fulla rätt.

Det är en artist på ständig resa och under konstant utveckling vi möter när vi lyssnar på de 4 soloskivorna. På varje skiva utvecklas låtskriveriet och uttrycket blir allt mer personligt och särpräglat. Låten ”Alabama Pines” från den senaste släppta skivan i Europa ”Here We Rest” fick utmärkelsen årets låt på AMAs Honor And Awards gala 2012. Skivan blev årets skiva och Jason årets artist. Som förband på Ryan Adams långa europaturné 2012 gjorde Isbell stora avtryck och vann publiken.

Så det är inte konstigt att det är med kommande skivan ”Southeastern” som Jason Isbell har fått sitt stora genombrott. Skivan släpps i Europa under hösten 2013 men släpptes redan i USA redan i juni. Den har toppat alla topplistor för Americana sedan dess och är ett lågmält mästerverk från den timide och älskade Jason Isbell. Låten ”Stockholm” var första singeln och blev spelad på ett framträdande hos David Letterman. Inte undra på att konserten på Bryggarsalen är den mest prioriterade spelningen för Isbell på den stundande Europaturnén.

…one of America’s thoroughbred songwriters, with a knack for rueful melodies
and the kind of grainy blue-collar detail that pins a song in your mind…a
breakthrough for Isbell…

Av New York Times Magazines

Every song on Isbell's fourth studio album (after his Drive-By Truckers days)
punches your gut.” 3 1/2 (out of 4)

Av USA Today

“As good as the songs are (and I can’t stress enough just how good they really
are), Isbell’s singing may be even better

Av Paste

’Southeastern’ is a solo album in feel, powerfully personal both in sound and in
story.

Av New Yorker

This album is harrowing and not for the timid, but those who stick with it will be
treated to a truthful, moving journey and a master class in songwriting to boot.

Av American Songwriter

“If you have a pulse, it’ll bring you to your knees...’Southeastern’ is as compelling
a compendium of musical storytelling you’ll hear this year

Av Blurt