Om Rootsy Music

För elva år sedan startade Rootsy. En mötesplats på nätet för all rootsmusik som också blev till ett skivbolag. Allt handlar om musik med rötter, musik som görs av människor som brinner för vad de gör. Underhållning på allvar som görs med kärlek, engagemang och respekt för lyssnaren. Rootsy bevakar och ger ut denna musik med engagemang och respekt, för både lyssnaren och artisten.

2009 startade bokningsbolaget Rootsy Live. Allt började med Chip Taylor och Willy Clay Band och Rootsy Live har sedan dess tagit amerikanska artister till Sverige och fixat spelningar med svenska artister - allt med inriktning på den musik vi kallar The Real Deal. Musik som görs för att den måste göras - musik med själ och väldigt mycket hjärta.

Rootsy har sedan starten skapat ett stort nätverk från Malmö i söder till Kiruna i norr av ideella föreningar, eldsjälar, krögare och arrangörer som brinner lika mycket för den här musiken som vi gör. I det här nätverket har vi tagit hit etablerade artister som Arlo Guthrie, Chip Taylor, Kinky Friedman och Bob Woodruff och vi har byggt karriärer som gör att artister som Eilen Jewell, Israel Nash, Judah & The Lion och Temperance Movement i dag har några av sina starkaste fästen i världen på orter som Uppsala, Falkenberg och Östersund. Vi har också gett samtidens allra största nya namn chansen att möta en publik i Sverige som Jason Isbell och Sturgill Simpson. Dessutom har vi hjälpt otroligt begåvade svenska artister som till exempel Willy Clay Band, Basko Believes och Ellen Sundberg att få ge ut starka personliga album och få möta en publik över precis hela landet på ett sätt som inte annars varit möjligt på den här sidan Folkparkernas storhetstid.

2014 ville vi manifestera vår kärlek till americanamusiken ytterligare genom att ordna en festival. Och självklart skulle det inte vara bara en vanlig festival. Resultatet blev Rolling Rootsy Revue som i juni 2014 ordnades i Östersund, Uppsala, Stockholm och Falkenberg och biljetterna sålde slut på alla ställen. 2015 höjde vi ribban på festivalen och tog in Norge också med tre stopp.

Med Rootsy Music fortsätter vi med det vi älskar. Att jobba med musik som har själ och hjärta och som berör långt bortom den tid som varje låt tar att lyssna på. The Real Deal, kärlek, engagemang och respekt.

Rootsy Music är;
· Håkan Olsson, Label services, Management and Publishing hakan@rootsy.nu
· Björn Pettersson, Agent, promoter and management bjorn@rootsymusic.se
· Vibeke Sjøvold, Agent and promoter vibeke@rootsymusic.se

Label Service

Rootsy Music har lång erfarenhet av skivproduktion. Vi har bra kontakter och avtal med leverantörer och och distributörer. Genom Rootsy Music Label Service kan du få den hjälp du behöver med allt kring skivproduktion

Streamingtjänster som Spotify, Apple Music och Tidal står nu för cirka 80% av försäljningen av inspelad musik i Skandinavien. Detta faktum har i grunden förändrat skivbolagens roll och funktion. Samtidigt är det så att CD och LP behövs, både som marknadsföring och till försäljning på konserter och liknande. Många artister och band har blivit sina egna skivbolag, men då upptäckt hur svårt och arbetskrävande det är.

Rootsy Music har lång erfarenhet av skivproduktion. Vi har bra kontakter och avtal med leverantörer och och distributörer. Genom Rootsy Music Label Service kan du få den hjälp du behöver med allt kring skivproduktion:
· Mastring
· Omslagsoriginal
· EAN-kod
· ISRC-kod
· Skivnr
· Label-logotype
· Tillverkning
· NCB avtal
· Fysisk och digital distribution
· Lagerhållning
· Logistik

Promotion och marknadsföring

Media-landskapet ritas just nu om helt och hållet och musikbranschens traditionella marknadsföringskanaler i dagspress och radio tappar i betydelse. Att mycket information numera sprids via sociala media är alla överens, men hur man bäst går tillväga är svårare att veta.

Rootsy Music har genom åren byggt upp ett massivt nätverk av bloggare, arrangörer, fans och de vi kallar Budbärare. Entusiaster som gärna delar med sig av nyupptäckt, bra musik. Våra webbplatser (Rootsy Music och Rootsy.nu) är väldigt välbesökta och våra olika Facebook-grupper har många vänner, stor aktivitet och många "likes".Lägg därtill flera omfattande och ständigt växande email-listor, både skandinaviska och internationella. Parallellt med detta jobbar vi givetvis fortsatt med traditionell media, det vill säga press radio och TV.
· Pressmeddelande i Skandinavien och internationellt
· Utskick av digitala och fysiska recensionsex
· Uppföljning
· Singlar till radio
· Airplay Direct
· Exponering på Rootsy.nu
· Email med lyssningslänkar till Rootsy-nätverk
· YouTube-kanal
· Spellistor Spotify
· Kampanjer i sociala media
· Annonsering sociala media
· Annonsering musikpress

Live

Rootsy Music är den totalt dominerade aktören för livemusik inom Americana-musiken i Skandinavien. Både i mängd spelningar och turnéer samt i kvalitet med dignitet på artister och lyckad etablerade och uppbyggnad av enskilda artistkarriärer. Verksamhet består i att vi bokar, promotar och producerar spelningar, turnéer och festivaler. Liveverksamheten präglas av målsättningen att utveckla och bygga artistens karriär i Skandinavien och etablera och utveckla en stabil och växande marknad. Liveverksamheten har redan från början haft tre grundläggande tankar.

Rootsy Musics varumärke aldrig kan bli starkare än hur vi lyckas med att välja ut och etablera våra artister. Vår huvudssakliga uppgift är att göra allt vi kan får att våra artister ska växa och lyckas spela till sig en ständigt växande publik i Skandinavien.

Ge artist och publik både kvalitet, genom att välja de bästa artisterna och göra välproducerade turnéer med insatta och lämpliga arrangörer, samt kvantitet genom långa turnéer med mycket tid och många spelningar för artisten att göra skillnad och skaffa sin en egen fanbase.

Bygga både Rootsy Music´s liveverksamhet och artisterna från grunden. Genom att ständigt jobba för att bygga vidare på den community som ett hängivet musikälskande nätverk bestående av arrangörer, ambassadörer och publik skapar. Den gemenskapen är grunden till och styrkan och möjligheten för att kunna starta resan för våra artister och genomföra turnéer med fantastiska men i början okända artister.

Vi känner att vi har kommit en bra bit på vägen genom:
· Långt över 100 genomförda turnéer med uteslutande goda recensioner och allt större uppslutning.
· Rolling Rootsy Revue - Skandinaviens första högprofilerade Americana Festival.
· Etablerandet av en oslagbar roster.
· Byggandet av karriär för artister som Doug Seegers, Israel Nash, Eilen Jewell och Sturgill Simpson.
· Mängder av engagerade arrangörer och bra spelställen.
· Mycket följare och stark aktivitet på sociala medier.
· Ett allt större utrymme i press och media.

Produktion

Rootsy Music producerar och arrangerar både enskilda konserter och turnéer. Både promotade av sig själva och åt andra liveaktörer. Vi har tillgång till både turnéfordon och backline för produktionerna samt att hyra

Rootsy Music Live har lång erfarenhet av turnéproduktion och en sak vet vi... Det ska vara lättare än det är idag. Detta för att nå hjärtat av musiken, dvs publiken på plats runt om i Skandinavien. Många artister och band är idag sina egna skivbolag, men samtidigt har de svårt att turnéra pga av avsaknad till erforderliga förutsättningar såsom fordon, instrument och teknisk utrustning.

Genom Rootsy Music Live kan du få den hjälp du behöver med allt kring turnéproduktionen:
· Hela turnéplaner
· Turnébussar
· Instrument
· Back-line

Publishing

Förlagsdelen av Rootsy Music jobbar med låtar och låtskrivare.

Genom ett samarbetsavtal med amerikanska Riptide Music har vi möjligheten att placera låtar i filmer, tv-serier och reklam.

Management

Rootsy Music Management har ett exklusivt helhetsåtagande och speciella samarbeten med artister som har det där lilla extra.

Genom samarbetsavtal med artister sätts samarbetsformer för hur artister kan växa tillsammans med Rootsy Music.